Aims:
In this study which has been carried out due to demand of industry, the effect
of modified atmosphere packaging (MAP) on keeping quality in green garlic
leaves during a storage period of 12 days was investigated.
Methods and Results:
Green garlic leaves were harvested from Bala/Ankara. After precooling (stored
in cooled room at 2°C for 5 hours) they were packed with low density
polyethylene packages and then stored at 2 °C, 75-85 % relative humidity
conditions for 12 days. During the storage period, changes in some quality
parameters such as weight loss, color, soluble solids and titratable acidity
content, antioxidant capacity, visual quality properties and relative
chlorophyll content (SPAD) were investigated. According to the results,
modified atmosphere packaging had positive effect on keeping soluble solids
content (SSC), weight loss and visual quality of green garlic leaves. Generally, weight loss and titratable acidity
values increased by prolonging of storage period.
Conclusions:
Storage of green garlic
leaves under MAP conditions positively affected consumer preference, slowed down
the increase in SSC and weight loss during storage.
Significance and Impact of
the Study: This study on green garlic leaves was firstly conducted in
Turkey to prevent losses during storage period. It has been expected that this
study could provide knowledge for further studies.
Amaç: Sektörün talebi
doğrultusunda yürütülen bu çalışmada, 12 günlük depolama depolama sürecinde
yeşil sarımsak yapraklarının kalite korunumu üzerine modifiye atmosferli
paketlemenin etkisi incelenmiştir.
Yöntemler
ve Bulgular: Bala/Ankara’dan hasat edilen
yeşil sarımsak yaprakları, ön soğutma sonrasında düşük yoğunluklu polietilen
torbalarda paketlenerek 2° C sıcaklık, % 75-85 oransal nemde 12 gün süre ile
depolanmıştır. Depolama sürecinde, ağırlık kaybı, renk, suda çözünür kuru madde
(SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA) kapsamı, antioksidan aktivite, görsel
kalite özellikleri ve nispi klorofil içeriği (SPAD) gibi bazı kalite
bileşenlerinde oluşan değişimler izlenmiştir. Modifiye atmosferli paketleme, yeşil sarımsak yapraklarında, SÇKM
ve TA miktarı, ağırlık kaybı ve görsel kalite üzerinde etkili olmuştur.
Genellikle muhafaza süresinin uzamasına paralel olarak ağırlık kayıpları ve TA
değerleri artış göstermiştir.
Genel
Yorum: Yeşil sarımsak yapraklarının modifiye atmosferli koşullarda paketlenerek
depolanması, tüketici tercihini olumlu etkilemiş, muhafaza süresince suda
çözünür kuru madde kapsamındaki düşüş ile ağırlık kayıplarındaki artışı
yavaşlatmıştır.
Çalışmanın
Önemi ve Etkisi: Yeşil sarımsak yapraklarında
pazarlama sırasında oluşan kayıpların engellenmesine yönelik olarak ülkemizde
ilk kez yürütülen bu çalışmanın, gelecek çalışmalar için aydınlatıcı bir zemin
oluşturacağı düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2019 |
Submission Date | July 18, 2019 |
Acceptance Date | September 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 24 Issue: 3 |