Özet
Amaç: Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri nedeniyle suyu etkin
kullanan tarımsal ürünler önemli konuma gelmiş durumdadır. Tatlı sorgumun
kurağa ve yüksek sıcaklığa diğer ürünlere göre daha toleranslı olması
nedeniyle, bitkinin farklı su düzeylerinin bilinmesi önemli olmaktadır.
Çalışma, Çukurova koşullarında ikinci ürün tatlı sorgumda farklı su
düzeylerinin biyokütle ve bioetanol verimlerine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür.
Yöntem ve Bulgular: Araştırma, 2017 yılında, Çukurova
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Araştırma
Alanında, tesadüf blokları deneme deseninde, 3
yinelemeli olarak yürütülmüştür. Denemede, bitki gelişim dönemleri boyunca
farklı sulama suyu düzeyleri (I1, I2, I3, I4) uygulanmıştır.
Araştırmada, deneme konularına 479.6 mm ile 227.8 mm arasında sulama suyu
uygulanmıştır.
Genel Yorum: Çalışmada
farklı su düzeylerinin kuru madde verimi ve biyoetanol verimleri üzerine
istatistiki olarak önemli etkide bulunduğu, kuru madde veriminin 6007.4 kg da-1 ile 3661.8 kg da-1
arasında, biyoetanol veriminin ise 189 L
da-1 ile 326 L da-1 arasında değişiştiği saptanmıştır.
Sulama suyu kullanım randımanları (IWUE) 16.07 kg m-3 ile 12.43 kg m-3
arasında saptanmıştır. Su kullanım randımanları (WUE) ise 10.2 kg m-3
ile 9.4 kg m-3 arasında gerçekleşmiştir. Deneme konularından elde
edilen verim tepki etmeni (ky) değeri 1.17 olarak belirlenmiştir.
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi
Proje No: FBA-2017-9119
TEŞEKKÜR Bu çalışmada emeği geçen tüm çalışanlara ve Bölüm Araştırma Projesi, Proje No: FBA-2017-9119 kapsamında destek veren Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimine teşekkür ederiz.
Proje No: FBA-2017-9119
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | Proje No: FBA-2017-9119 |
Publication Date | December 27, 2019 |
Submission Date | November 26, 2019 |
Acceptance Date | December 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Special Issue: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019 |