Amaç: Bu araştırma, farklı sulama sayısı ve miktarlarının cin mısırının bazı kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla Hatay ekolojik koşullarında ikinci ürün mevsiminde yürütülmüştür.
Yöntem ve Bulgular: Antcin 98 cin mısırı çeşidi Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Arazisi’nde 2015 yılı ikinci ürün mevsiminde (I1) 12 kez (1757 mm), (I2) 8 kez (1449 mm), (I3) 6 kez (1148 mm), (I4) 5 kez (989 mm) and (I5) 4 kez (800 mm) sulanarak yetiştirilmiştir. Hasattan sonra kalite analizleri her bir sulama konusu için 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüş ve tane iriliği, ham protein, ham yağ ve ham kül oranları belirlenmiştir. İncelenen tüm özelliklerin sulama yönetimlerinden önemli derecede etkilendiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; en düşük tane iriliği (89.00 tane 10 g-1) ve en yüksek ham protein oranı (%10.59) I5 konusundan elde edilirken, en yüksek ham kül (%2.04) ve ham yağ (%5.74) oranları I4 konusundan elde edilmiştir. Sulama sayısı azaldıkça ham protein oranının arttığı, ham kül ve ham yağ oranlarının ise belirli bir düzeye kadar artarak sonrasında azaldığı belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre ise tane iriliği ile ham protein oranı (r = 0.686) arasında ve ham yağ ile ham kül oranı (r = 0.852) arasında önemli ve pozitif ilişkiler tespit edilmiştir.
Genel Yorum: Sonuçlar, aşırı sulama ile cin mısırının patlamış mısırın en önemli kalite kriterlerinden biri olan ve patlama hacmini doğrudan etkileyen tane iriliği özelliğinin artırılamayacağını göstermiştir. Bunun yanında, tane besin değerleri farklı sulama uygulamaları ile değiştirilebilmektedir. Elde edilen veriler, benzer yetiştirme ve iklim koşullarına sahip bölgelerde patlamış mısırın 5 sulama ve yaklaşık 989 mm sulama suyu ile üretilebileceğini göstermiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışma, ikinci ürün mevsimi koşullarında farklı sulama sayısı ve miktarları ile yetiştirilen cin mısırının bazı kalite özelliklerinin nasıl etkilendiğini ortaya çıkarmıştır.
Cin mısırı (Zea mays everta Sturt.) sulama miktarı tane iriliği ham protein oranı ham yağ oranı ham kül oranı
Aims: This study was conducted under Hatay, Turkey ecological conditions in the second crop season and aimed to determine the effect of irrigation numbers and amounts on some quality characteristics of popcorn (Zea mays everta Sturt.)
Methods and Results: Antcin 98 popcorn cultivar was cultivated in Hatay Mustafa Kemal University Research Area in the second crop season of 2015 under five irrigation managements as follows: (I1) 12 times (1757 mm), (I2) 8 times (1449 mm), (I3) 6 times (1148 mm), (I4) 5 times (989 mm) and (I5) 4 times (800 mm). After harvest, quality analysis were carried out with 4 repetitions for each irrigation treatment and kernel size, crude protein, crude oil and crude ash ratios were determined. It’s revealed that all the parameters investigated significantly affected by irrigation managements. According to the results; the lowest grain size (89.00 grains 10 g-1) and the highest crude protein ratio (10.59%) were obtained from the I5 treatment, while the highest crude ash (2.04%) and crude oil (5.74%) ratios were obtained from the I4 treatment. It was determined that as the number of irrigation decreased, the crude protein ratio increased, the crude ash and crude oil ratios increased to a certain level and then decreased. With the correlation analysis performed, significant and positive relationships were determined between kernel size and crude protein (r = 0.686) and between crude oil and crude ash (r = 0.852).
Conclusions: The results showed that excessive irrigations cannot increase kernel size, which directly affects the popping volume, which is one of the most important quality criteria of popcorn, However, the nutritional values can be changed by applying different irrigation managements. It can be concluded that under similar growing and climatic conditions, popcorn can be produced with 5 irrigations and a total of 989 mm of irrigation water.
Significance and Impact of the Study: The study revealed the effects of different irrigation numbers and amounts on some quality characteristics of popcorn grown under second crop season conditions.
Popcorn (Zea mays everta Sturt.) irrigation amount kernel size crude protein ratio crude oil ratio crude ash ratio
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 27 Sayı: 2 |