Research Article
BibTex RIS Cite

Tüketicilerin probiyotik ürünlere yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi: TR63 Bölgesi-Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illeri örneği

Year 2022, Volume: 27 Issue: 2, 278 - 287, 01.08.2022
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1088649

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı, TR63-Doğu Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illerinde yaşayan tüketicilerin probiyotik gıdalara yönelik bilgi düzeyleri, tutumları, davranışları ve tüketim eğilimlerini tespit etmektir.

Yöntem ve Bulgular: Bu amaçla, TR63 Bölgesinde 600 tüketici ile anket çalışması yapılarak, tüketicilerin probiyotik ürünler hakkındaki genel tutum ve davranışları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin probiyotik gıdaları satın alma oranları yüksek olmakla birlikte (%66.80), evde yapılan probiyotik ürünleri daha sağlıklı buldukları belirlenmiştir. Araştırma kapsamında görüşülen tüketicilerin %74.80’i evde en az bir çeşit probiyotik ürün ürettiği belirlenmiş olup, evde en çok üretilen ürünler sırasıyla, yoğurt, ayran, lahana/salatalık turşusu ve kefirdir.

Genel Yorum: Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketicilerin fonksiyonel ürünlere olan talebinde artış yaşanmaktadır. Günümüzde sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve artan sağlık problemlerini önlemek için tüketiciler fonksiyonel ürünlere yönelmektedirler. Probiyotik ürünler, fonksiyonel ürünler arasında önemli bir yere sahip olup, tüketiciler tarafından en çok tüketilen foksiyonel ürünlerdir. Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin probiyotik gıdaların yararları hakkındaki farkındalıklarının yüksek olduğu ve bu ürünleri güvenerek tükettikleri belirlenmiştir. Bu sonuçların yanı sıra, fiyatlarının daha ucuz olması halinde tüketicilerin daha fazla probiyotik gıda ürünü satın almaya gönüllü oldukları belirlenmiştir.

Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ile tüketicilerin probiyotik ürünlerde tercihleri, öncelikleri ve tüketim sıklıkları belirlenmiş olup, araştırmada elde edilen bulgular ile söz konusu ürünlerin tüketiminin artırılması ve pazarlama olanaklarının geliştirilmesine yönelik gıda sanayisine ve hızla büyüyen fonksiyonel gıda ürünleri pazarına katkı sağlanması beklenmektedir.

Supporting Institution

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Project Number

21.GAP.002

Thanks

Bu çalışma; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen “Tüketicilerin Probiyotik Ürünlere Yönelik Algı ve Yaklaşımları: TR63 Bölgesi Örneği” başlıklı (Proje No: 21.GAP.002) projeden elde edilen verilerden hazırlanmıştır. Araştırmaya verdikleri mali destekten dolayı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi-Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine, anket çalışmalarına yapmış olduğu katkılardan ötürü Selcen ÇELİK’e teşekkür ederim

References

  • Aksu FY, Altunatmaz SS, Kahraman T (2010) Probiotic foods and their effects on human health. ABMYO journal, 19: 90-94.
  • Boluda K, Capilla V (2017) Consumer attitudes in the election of functional foods, spanish journal of marketıng – ESIC, 21(1), s. 65-79.
  • Churchill GA (1995). Marketing research: methodologial foundations, the dryden press, harcourt brace college publishers, sixth edition.
  • Di Pasquale J, Adinolfi F, Capitanio F (2011) Analysis of consumer attitudes and consumers willingness to pay for functional foods, international journal on food system dynamics, 2(2): 181-193.
  • Gök İ, Ulu EK (2018) Functional foods in Turkey: marketing, consumer awareness and regulatory aspects. Nutrition and food science, december 2018.
  • IPA (2020) European probiotic market insights – 2019. Europe-international probiotics association. (Access: https://www.ipaeurope.org/wp-content/uploads/2020/07/2019-Probiotic-Market-Insight.pdf).
  • Iwatani S, Yamamoto N (2019) Functional food products in Japan: a review. Food science and human wellness, 8(2), s. 96-101.
  • Karagöz Y, Ekici S (2004) Sosyal bilimlerde yapılan uygulamalı araştırmalarda kullanılan istatistiksel teknikler ve ölçekler. C.Ü. iktisadi ve idari bilimler dergisi, 5(1): 25-43.
  • Mordor Intelligence (2022). Europe probiotics market-growth, trends, covid-19 impact, and forecasts (2022 - 2027). (Access: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-probiotics-market-industry).
  • Sezgin D (2020) Developments and regulations about functional foods in Turkey: a literature review. Akademik gıda 18(1): 79-86.

Determination of consumers’ attitude and behaviours about probiotic products: a case study of TR63 Region in Turkey

Year 2022, Volume: 27 Issue: 2, 278 - 287, 01.08.2022
https://doi.org/10.37908/mkutbd.1088649

Abstract

Aims: The aim of this study was to determine the knowledge levels, attitudes, and consumption tendency of consumers in the TR63 region of Turkey (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye).

Methods and Results: A face-to-face survey study was conducted with 600 consumers in the TR63 region in order to determine consumers’ general behaviors and approaches regarding probiotic food products. Although consumers were generally willing to buy probiotic food products in the market (66.80%), they found home-made probiotic products healthier. Within the study it was determined that 74.80% of the consumers were producing at least one kind of probiotic product at home. The most common products produced at home were respectively; yogurt, ayran, pickled cucumbers/pickled cabbage, and kefir.

Conclusions: In recent years consumers’ interest in functional products have been increasing in Turkey as well as the world. Consumers tend to consume functional products in order to have a more wholesome life and prevent several health problems. Among the functional foods, probiotic products have an important place and are the most consumed functional products by consumers. According to the research results, consumers have a high awareness of the benefits of probiotic foods and they consume these products with confidence. In addition to these results, it was determined that consumers were willing to buy more probiotic food products if their prices were less expensive.

Significance and Impact of the Study: With the findings of the research; the preferences, priorities, and consumption frequencies of the consumers in probiotic products were determined. It is expected that these results will contribute to the food industry and the growing functional food product market in order to increase the consumption level of these products, and develop marketing opportunities.

Project Number

21.GAP.002

References

  • Aksu FY, Altunatmaz SS, Kahraman T (2010) Probiotic foods and their effects on human health. ABMYO journal, 19: 90-94.
  • Boluda K, Capilla V (2017) Consumer attitudes in the election of functional foods, spanish journal of marketıng – ESIC, 21(1), s. 65-79.
  • Churchill GA (1995). Marketing research: methodologial foundations, the dryden press, harcourt brace college publishers, sixth edition.
  • Di Pasquale J, Adinolfi F, Capitanio F (2011) Analysis of consumer attitudes and consumers willingness to pay for functional foods, international journal on food system dynamics, 2(2): 181-193.
  • Gök İ, Ulu EK (2018) Functional foods in Turkey: marketing, consumer awareness and regulatory aspects. Nutrition and food science, december 2018.
  • IPA (2020) European probiotic market insights – 2019. Europe-international probiotics association. (Access: https://www.ipaeurope.org/wp-content/uploads/2020/07/2019-Probiotic-Market-Insight.pdf).
  • Iwatani S, Yamamoto N (2019) Functional food products in Japan: a review. Food science and human wellness, 8(2), s. 96-101.
  • Karagöz Y, Ekici S (2004) Sosyal bilimlerde yapılan uygulamalı araştırmalarda kullanılan istatistiksel teknikler ve ölçekler. C.Ü. iktisadi ve idari bilimler dergisi, 5(1): 25-43.
  • Mordor Intelligence (2022). Europe probiotics market-growth, trends, covid-19 impact, and forecasts (2022 - 2027). (Access: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-probiotics-market-industry).
  • Sezgin D (2020) Developments and regulations about functional foods in Turkey: a literature review. Akademik gıda 18(1): 79-86.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering, Agricultural Engineering
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Ahmet Duran Çelik 0000-0003-3018-822X

Tuğçe Sarıoğlu 0000-0002-5119-8788

Erdal Dağıstan 0000-0003-0987-9034

Project Number 21.GAP.002
Publication Date August 1, 2022
Submission Date March 16, 2022
Acceptance Date April 26, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 27 Issue: 2

Cite

APA Çelik, A. D., Sarıoğlu, T., & Dağıstan, E. (2022). Tüketicilerin probiyotik ürünlere yönelik tutum ve davranışlarının belirlenmesi: TR63 Bölgesi-Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye illeri örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 27(2), 278-287. https://doi.org/10.37908/mkutbd.1088649

22740137731737513771 13774 15432 1813713775 14624 15016 i2or 1857924881download