Ülkemizde yemek kitapları bibliyografyası sınırlı sayıdadır. Uzun süredir bu alanda bir çalışma yapılmadığı için; son 25 yılda basılmış ve İstanbul’u merkez alan yeme içme ile ilgili kitaplardan bir bibliyografya yapma gereği duyulmuştur. Böylece yemek kültürü üzerine çalışan araştırmacılar hem güncel bir çalışmaya kavuşabilecekler hem de başlangıç noktası İstanbul olacak bu bibliyografyadan hareketle, başka şehirlerin, bölgelerin bibliyografyalarını hazırlayarak yemek kültürüne geniş bir perspektif kazandırılabileceklerdir.
The bibliography of cookbooks is limited in Türkiye. There are limited studies focused on cookbooks in last 25 years. Moreover, Istanbul, the largest city, and the most culturally diverse city of Türkiye, has not a bibliography about its varied food culture. This paper tries to establish an up-to-date food culture bibliography of Istanbul and encourages researchers in order to make other Turkish cities' and/ or regions food culture bibliography.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Cultural Studies of Agriculture, Food and Beverage |
Journal Section | Book Reviews |
Authors | |
Publication Date | July 19, 2023 |
Submission Date | June 26, 2023 |
Acceptance Date | June 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 1 - Food Cultures |