This study was conducted to investigate essential oil based genetical and physiological changes on maize seedling under laboratory conditions. The aerial parts of O. rotundifolium BOISS. Were powdered, and EO obtained by hydro-distillation. For the best results, the content applied to Gas Chromatography/ Mass Spectrometry (GC-MS), and the main constituents have been determined as Carvacrol (%43.62) and Thymol (%40.86). The liquid phase of the oil applied to maize seeds at four concentrations. Randomly Amplified Polymorphic DNA method was used to observe possible DNA alterations. With the total soluble protein level and SDS Page analysis, the physiological effects of EO were determined. The oils showed phytotoxic effects, but not in a dose-dependent manner. Soluble protein level and SDS Page analysis did not show any significant change but genomic template stability value was decreased with the increasing of EO dose.
Bu çalışma; uçucu yağların laboratuvar şartlarında mısır fidelerinde neden olduğu genetik ve fizyolojik hasarları belirlemek amacıyla yapıldı. O. rotundifolium BOISS. bitkisinin toprak üstü organları toz haline getirilip hidrodistilasyon yöntemiyle uçucu yağları elde edildi. Doğru sonuç elde etmek için uçucu yağların içeriği GC-MS yöntemiyle belirlenip temel bileşenleri belirlenip en fazla bulunan içeriklerin %43.62 oranıyla Carvacrol ve %40.86 oranıyla Thymol olduğu tespit edildi. Sıvı haldeki toplam içerik mısır tohumlarına dört farklı dozda uygulandı. RAPD analizleriyle olası genetiksel değişimler belirlendi. Toplam çözünür protein miktarı ve SDS Page profilleriyle ise fizyolojik değişimler tespit edildi. Uçucu yağların dozdan bağımsız fitotoksik etki yarattığı gözlendi. Genomik stabilitenin artan uçucu yağ konsantrasyonuna bağlı olarak düştüğü ancak bu değişimin çözünür protein miktarı ile protein profillerini etkilemediği belirlendi.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 1 Issue: 1 |