Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, 2020 yılında, İşletme Birleşmeleri – Açıklamalar, Şerefiye
ve Değer Düşüklüğü başlıklı Tartışma Metnini yayınlamıştır. Tartışma Metninde ele alınan konular, birleşmeye
ilişkin bilgilerin açıklanması, şerefiyede değer düşüklüğü testinin etkinliği ve maliyeti, şerefiyenin itfasının
yeniden uygulanıp uygulanmayacağı ve tanımlanabilir maddi olmayan duran varlıkların şerefiyeden ayrı olarak
muhasebeleştirilmesidir. Bu çalışmada, Tartışma Metninde ele alınan konular irdelenmiş, farklı bakış açıları
gerekçeleriyle birlikte özetlenmiş ve ülkemizdeki işletmelerin bu konulara ilişkin mevcut durumunu ortaya
koymak amacıyla BIST 50 endeksinde işlem gören işletmelerin finansal tablo dipnotları incelenmiştir. İnceleme
sonunda elde edilen bulgulara göre, şerefiyeyi raporlayan işletmelerin dipnot bilgilerinde, Standartta yer alan
ilkelerin açıklandığı ve şerefiyenin değer düşüklüğü testine tabi tutulduğu ancak büyük bir çoğunluğunun değer
düşüklüğü zararını raporlamadığı tespit edilmiştir.
International Accounting Standards Board issued a Discussion Paper called Business Combinations –
Disclosures, Goodwill and Impairment in 2020. Disclosures about acquisitions, the effectiveness and cost of
impairment test, reintroduction of the amortization and recognition of goodwill separately from identifiable
intangible assets are considered to be the discussion points in the Paper. In this study, those discussion points
are summarized by explaining the different point of views and in order to state the current applications of BIST
50 companies, their financial statement disclosures are examined. The results revealed that, the companies
disclosed the goodwill within the principles stated in the Standard and also they conducted impairment tests,
however it was found that, the majority did not recognize any impairment loss for goodwill.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 16, 2021 |
Submission Date | May 13, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |