Besim
Ömer Pasha (Akalın), born in Istanbul on July 1, 1862. He studied as a military
student at Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne (the Imperial Medical School). He
made great contributions to modern medicine through his works and education.
He
contributed to the training of thousands of physicians owing to his courses in
the Faculty of Medicine. He has research on methods to prevent the onset or
aggravation of diseases.
This
study focuses on his work “Üzüm ve Üzüm ile Tedavi (Grape and Treatment by
Grape)”, which is about preventive medicine and the importance of nutrition for
life protection in general as well as the use of grape in treatment of various
diseases. The work consists of 78 pages. The fourth edition was printed at
Istanbul Ahmet Ihsan Printing House in 1933. The book provides a historical
overview of grape and mentions the types of grapes. Then it goes on with how to
consume grape, the food and drinks made of this fruit, how to preserve these
food and drinks, and how to consume them for medical treatment purposes.
Grape
has been an ingredient of remedies prepared to cure illnesses in many ancient
civilizations. As grape has been used historically for medical purposes, Dr.
Besim Ömer Akalın’s book involves important information for today’s medical
practices as well.
İstanbul’da, 1 Temmuz
1862’de doğan Besim Ömer Paşa (Akalın), Yüksek öğrenimini Mekteb-i Tıbbiye-i
Adliye-i Şâhâne’de askerî öğrenci olarak tamamlamıştır. Gerek kitapları ve
gerek verdiği eğitim ile modern tıbba katkısı tartışılmazdır. Tıp Fakültesinde
verdiği dersler ile binlerce doktorun yetişmesinde payı bulunmaktadır. Toplum
sağlığı ve koruyucu hekimlik kavramlarına önem veren ilk bilim
adamlarımızdandır.
Bu çalışmada Besim
Ömer Paşa ve onun koruyucu hekimlikte ya da hayatı muhafazada gıdanın
ehemmiyeti üzerine yazmış olduğu ve üzümle tedavinin muhtelif hastalıklarda
faydalarını anlattığı “Üzüm ve Üzüm ile Tedavi” eseri incelenecektir.
Eser 78 sayfadan
oluşmaktadır. 1933 yılında İstanbul Ahmet İhsan Matbaasında dördüncü baskısı
yapılmıştır. Kitapta üzümün tarihsel gelişimi anlatıldıktan sonra çeşitleri
üstünde durulmuştur. Üzümle beslenmenin nasıl olacağı ve bu gıdadan yapılan
yiyecek içecekler, bu yiyecek ve içeceklerin hangi koşullarda ve hangi
hastalıklarda nasıl tüketilmesi gerekliliği anlatılmıştır.
İnsandan bile yaşlı
olan üzüm ve üzümle tedavi bahsi antik uygarlıklarda da yerini almıştır. Ehli
kitap dinlerde de yoğun bir şekilde kullanılan ve yenmesi peygamberlerince
önerilen bir gıda olmuştur. Tarihten bu yana pek çok tedavide kullanılan
yararlı bir gıdanın tanıtıldığı Dr. Besim Ömer Akalın tarafından kaleme alınan
kitap günümüz için de önemli bilgiler ihtiva etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 28, 2019 |
Submission Date | May 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin