Persea
americana meyveleri (avokado), 1500’lü yılların
başlarına kadar sadece Amerika yerlileri tarafından tüketilirken, Amerika
Kıtası’nın keşfiyle Avrupa tarafından tanınmış, sonrasında tüm dünyaya
yayılmıştır. Ülkemizde, meyvelerin besin olarak tüketiminin yaygınlaşması ve
ticari önem kazanması son yıllarda artış göstermiştir, ancak bitkinin kültüre
alınması 1980’li yıllara dayanmaktadır. Günümüzde, özellikle Antalya, Mersin ve
Hatay bölgelerinde P. americana
türünün birkaç varyetesi yetiştirilmektedir. İçerdiği mineraller (özellikle
potasyum), vitaminler (özellikle E ve C vitaminleri), protein, fitosteroller ve
yağ asitleriyle zengin bir kaynak olan avokado üzerinde yapılmış birçok çalışma
bulunmaktadır. Yapılan in vitro çalışmalar, yaprak ekstrelerinin anti-HIV, sitotoksik ve insektisidal etkiye; çekirdek yağının gastroprotektif, antihelmintik
ve antioksidan etkiye; meyvenin ise antibakteriyel etkiye sahip olduğunu
göstermektedir. Bu çalışma ile P. americana
türünün kimyasal bileşimi, tıbbi etki ve kullanılışı üzerine yapılmış
araştırmaların derlenmesi, Türkiye’de yetişen varyetelerin
öneminin vurgulanması ve tıbbi potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Elde edilen bulgular Akdeniz bölgemizin toprak ve iklim koşullarının içerik
açısından zengin bitkiler yetişmesine uygun olduğunu, bu bitkinin tıbbi açıdan
değerlendirilmesi için ileri çalışmaların yapılması gerektiğini göstermektedir.
Persea americana kimyasal içeriği biyolojik aktiviteleri tarihçesi etnobotanik kullanılışı avokado
Persea americana (Avocado) fruits were consumed by only Native Americans until early
1500’s, while Europe was recognized by the discovery of the America Continent
and then spread all over the world. In Turkey, widespread consumption of the fruits
as nutrients and gaining commercial importance have increased in recent years,
but the cultivation of the plant dates back to the 1980s. Today, several
varieties of Persea americana species
are cultivated, especially in Antalya, Mersin, and Hatay. There are many
studies reveal that avocado is a rich source of minerals (especially
potassium), vitamins (especially vitamins E and C), protein, phytosterols, and
fatty acids. In vitro studies have
shown that the leaf extracts of P.
americana have anti-HIV, cytotoxic, and insecticidal effects; the seed oil has
gastroprotective, antihelminthic and, antioxidant effects; the fruit has antibacterial
effect. The study aims that to review the research studies on the chemical composition,
medicinal effect and usage of P. americana,
and also to determine and emphasize the medicinal potential of the cultivated
species in Turkey.The findings of this study indicate that the soil and climatic conditions
of the Mediterranean region are suitable for the growth of P. Americana with rich content, and further studies are
needed for the medical evaluation of this plant.
Persea americana avocado history ethnobotanical uses chemical composition biological activities
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Submission Date | September 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin