Folat, insanların canlılık
faaliyetlerini sürdürmesi için çok önemlidir. Organizmanın tek karbon
reaksiyonlarına katılarak, hayati faaliyetleri katalizlediğinden folat
eksikliği organizma için ciddi risk taşımaktadır. İnsanlarda folat eksikliği
ile ilişkili olarak birçok hastalık baş gösterebilir. İnsanlar folatı sentezleyemediğinden,
dışarıdan folat bakımından zengin gıdalarla ve folik asit takviyesi ile folat
ihtiyaçlarını gidermektedirler. Bu nedenle diyette sık tüketilen gıdaların
folat bakımından zengin olması önem kazanmaktadır. Bu amaçla gıdalardaki folat
miktarını arttırıcı etkenler belirlenip gıdalarda folat miktarının arttırılması
sağlanabilir. Yoğurt gibi fermente gıdalardaki folatın etkenleri olan probiyotik
laktik asit bakterilerinin bu amaca hizmet edebileceği düşünülmektedir. Yüksek
folat üreten probiyotik suşlarla üretilen fermente gıdaların tüketimi ile insanlardaki
folat eksikliğinin görülme sıklığı azaltılabilecektir.
Folate is very important for people to continue the
activities of vitality. The main reason for this participate the one carbon
reactions of the organism. When these reactions are to catalysis the vital activity,
folate deficiency is a serious risk to the organism. Even occur in many
diseases associated with folate deficiency in people. Hence people cannot
synthesize folate, folate-rich foods and folic acid supplements with the
outside must be obtained. Therefore its importance gaining from folate-rich
foods frequently consumed in the diet. For this purpose, increasing factors the
amount of folate in foods can be identified, increasing the amount of folate in
foods can be provided. Folate agent such as probiotic lactic acid bacteria in fermented
foods (especially yogurt) are thought to serve this purpose. Fermented foods
which are produced by probiotic high folate producing strains will reduce the
prevalence of folate deficiency in people.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Biyoloji |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 2 Issue: 2 |