Kahramanmaraş ilinde son yıllarda birinci ve ikinci ürün olarak yoğun şekilde mısır bitkisi üretilmektedir. Zararlı böceklerden mısır kurdu (Ostrinia nübilalis Hübner) ve mısır koçan kurdu (Sesamia nonagrioides Lef.), yılda ortalama 10–20 oranında ürün kaybına neden olmaktadır. Özellikle bu ürün kaybı buğday yerine ekilmiş mısır tarlalarında gözlenmektedir. Adı geçen zararlılarla mücadelede çeşitli yöntemler kullanılmakta olup son yıllarda tarlalarda genetiği değiştirilmiş mısır ekinlerine geniş yer verilmektedir. Bu mısırların genine Bacillus thuringiensis bakterisinin genleri aktarılarak bitkinin böceklere karşı direnci sağlanmıştır. Bacillus thuringiensis’in belirli böcek türlerine etki mekanizmasını araştıran bilim adamları, bakterinin toksin sınıfları olan Cyt (cytolysins) ve Cry (kristal delta endotoksin) proteinleri üzerine yoğunlaşmışlardır. Cyt proteinleri Coleoptera ve Diptera, Cry proteinleri ise Lepidoptera takımına ait böcek türlerine karşı etkili olmaktadır. Bu çeşitli Bt türlerinden elde edilen kristal protein kodlayan genler (ticari olarak Bt- toksini olarak adlandırılır) zararlı böceklere dayanıklı hale getirmek için bitkilere aktarılmaktadır.
Ayrıca toksisiteyi artırmak ve direnci düşürmek için genetiği değiştirilmiş çeşitli Bt- toksinler de geliştirilmiştir. Fakat Bt teknolojisinin vaatleri, Bt mısırının insan sağlığı ve çevreye olan kasıtsız etkileri hakkındaki endişeler bu çabaları gölgelemekte olup Cry proteininin toksisitesi, alerjinitesi ve antibiyotik direnç genlerinin insan sindirim sisteminin mikroflorasında lateral transferinin insan sağlığını tehdit ettiği düşünülmektedir. Örneğin Bt mısır hedef olmayan organizmalar için toksik olabilir, transgenik genler akraba mısır türlerine geçebilir ya da ayrıca diğer zararlı böcekler Bt proteinlerine direnç kazanabilirler. Dolayısıyla bu derleme, transgenik mısır ile ilgili yürütülen uygulamalı çalışmaların çevre ve insan sağlığı üzerine etkileri konusunda kuşkuların mevcut olduğunu ortaya koymaktadır.
In recent years, corn crop is produced extensively as first and second product in Kahramanmaraş the pests formed European corn borer (Ostrinia nubilalis Hübner) and the stem corn borer (Sesamia nonagrioides Lef.), causes the loss of product per year, average 10-20 % rate. In particularly, this crop loss is observed from the fields which corn had been planted after wheat. Various methods are used in the fight against these pests, in recent years, genetically modified corn seeds are given place broadly. Bacillus thuringiensis’s gene is transferred to this seed‟s genomes to increase the plant resistance againts insect. The scientists who research B. thuringiensis action mechanism againts certain insect species, focused on classes of bacterial toxins of the Cyt (cytolysins) and Cry (crystal delta endotoxin). Cyt proteins are active against Coleoptera and Diptera, the Cry proteins are active against Lepidoptera species and the crystal protein-encoding genes of various Bt species transferred to plants (commercially known as the Bt-toxin) for making the plant resistant to insects. In addition, a variety of genetically modified Bt-toxins have been developed to increase toxicity and reduce resistance. But the promise of this Bt technology has been overshadowed by concerns about unintended effects of Bt corn on human health and the environment, Cry protein toxicity, allergenicity, and lateral transfer of antibiotic-resistance marker genes in the microflora of the human digestive system is thought to be a threat to human health. For example, Bt corn can be toxic for non-target organisms, transgenic genes can pass to relative corn species or other pests also can acquire resistance to Bt proteins. Therefore, this review is revealed that there are doubts about applied studies handled on transgenic corn on the subject of environment and human health effects.
Journal Section | Biyoloji |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 20, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 2 Issue: 1 |