Research Article
BibTex RIS Cite

Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi

Year 2020, Volume: 15 Issue: 2, 69 - 78, 23.04.2020

Abstract

            Bu çalışmada, polietilen(PE)/sodyum kazeinat(NaCAS) karışımlarından ekstrüzyon yöntemi kullanılarak film üretimi gerçekleştirilmiştir. Mekanik test sonuçlarına göre PE ile ağırlıkça %5 ve %15 NaCAS kullanılmıştır. Plastikleştirici olarak gliserol(GLY) 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 oranlarında (GLY/NaCAS-g/g) eklenmiştir. Karışımlar ekstrüderde 135°C, 100 rpm ve 3 dakika boyunca harmanlanarak pelet haline getirilmiştir ve sonrasında basınçlı kalıplama ile film üretilmiştir. Filmlerin; mekanik, ısıl, temas açısı, su buharı geçirgenliği gibi özellikleri belirlenmiştir. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri ile karakterizasyon testleri gerçekleştirilmiştir. NaCAS oranı arttıkça çekme dayanımı azalmıştır, GLY oranı arttıkça çekme dayanımı artmıştır. Kopmada uzama, 5NaCAS/PE’de artan GLY oranlarında artarken, 15NaCAS/PE de 0.5GLY oranı hariç düşmüştür. Erime sıcaklığı PE içerisine eklenen NACAS ile azalmış, artan GLY oranında anlamlı bir değişiklik yaratmamıştır. Temas açısı, artan NACAS ve GLY oranı ile azalmıştır. Su buharı geçirgenliği artan NaCAS oranında artmış ve 1GLY oranında daha da artmıştır. SEM görüntülerinde, 5NACAS/PE-1GLY oranında homojen yapının oluştuğu, 15NaCAS/PE-1GLY oranında ise homojen yapının bozulduğu gözlenmiştir. 

References

  • [1] Pan, Y., Farmahini-Farahani, M., O’Hearn, P., Xiao, H., and Ocampo, H., (2016). An Overview of Bio-based Polymers for Packaging Materials. Journal of Bioresources and Bioproducts, 1(3):106-113.
  • [2] Yu, L., Dean, K., and Li, L., (2006). Polymer Blends and Composites from Renewable Resources. Prog. Polym. Sci., 31:576–602.
  • [3] Van den Broek, L.A.M., Knoop, R.J.I., Kappen, F.H.J., and Boeriu, C.G., (2015). Chitosan Films and Blends for Packaging Material. Carbohydrate Polymers, 116, 237–242.
  • [4] Dirim, S.N., Özden, H.Ö., Bayındırlı, A., Esin, A., (2004). Modification of Water Vapour Transfer Rate of Low Density Polyethylene Films for Food Packaging. Journal of Food Engineering, 63 9–13.
  • [5] Audic, J.L., Fourcade, F., and Chaufer, B., (2007). Biodegradable Material Obtained from Renewable Resource: Plasticized Sodium Caseinate Films. Thermodynamics, Solubility and Environmental Issues. Chapter 20:1-14.
  • [6] Belyamani, I., Prochazka, F., and Assezat, G., (2014). Production and Characterization of Sodium Caseinate Edible Films made by Blown-film Extrusion. Journal of Food Engineering, 121(1):39–47.
  • [7] Visakh, P.M. and Lüftl, S., (2016). Polyethylene-based Biocomposites and Bionanocomposites. Chapter 7:279-308.
  • [8] Audic, J.L. and Chaufer, B., (2005). Influence of Plasticizers and Crosslinking on the Properties of Biodegradable Films Made From Sodium Caseinate. European Polymer Journal, 41:1934–1942.
  • [9] Schou, M., Longares, A., Montesinos, Herrero, C., Monahan, F.J., O’Riordan, D., and O’Sullivan, M., (2005), Properties of Edible Sodium Caseinate Films and Their Application as Food Wrapping. LWT, 38, 605–610.
  • [10] Chick, J. and Hernandez, R.J., (2002). Physical, Thermal and Barrier Characterization of Casein-Wax-Based Edible Films. Journal of Food Science, 67, Nr. 3:1073-1079.
  • [11] Onwulata, C.I, Thomas, A.E., and Cooke, P.H., (2009), Effects of Biomass in Polyethylene or Polylactic Acid Composites. J. Biobased Mater. Bio., 3, 172-180.
Year 2020, Volume: 15 Issue: 2, 69 - 78, 23.04.2020

Abstract

References

  • [1] Pan, Y., Farmahini-Farahani, M., O’Hearn, P., Xiao, H., and Ocampo, H., (2016). An Overview of Bio-based Polymers for Packaging Materials. Journal of Bioresources and Bioproducts, 1(3):106-113.
  • [2] Yu, L., Dean, K., and Li, L., (2006). Polymer Blends and Composites from Renewable Resources. Prog. Polym. Sci., 31:576–602.
  • [3] Van den Broek, L.A.M., Knoop, R.J.I., Kappen, F.H.J., and Boeriu, C.G., (2015). Chitosan Films and Blends for Packaging Material. Carbohydrate Polymers, 116, 237–242.
  • [4] Dirim, S.N., Özden, H.Ö., Bayındırlı, A., Esin, A., (2004). Modification of Water Vapour Transfer Rate of Low Density Polyethylene Films for Food Packaging. Journal of Food Engineering, 63 9–13.
  • [5] Audic, J.L., Fourcade, F., and Chaufer, B., (2007). Biodegradable Material Obtained from Renewable Resource: Plasticized Sodium Caseinate Films. Thermodynamics, Solubility and Environmental Issues. Chapter 20:1-14.
  • [6] Belyamani, I., Prochazka, F., and Assezat, G., (2014). Production and Characterization of Sodium Caseinate Edible Films made by Blown-film Extrusion. Journal of Food Engineering, 121(1):39–47.
  • [7] Visakh, P.M. and Lüftl, S., (2016). Polyethylene-based Biocomposites and Bionanocomposites. Chapter 7:279-308.
  • [8] Audic, J.L. and Chaufer, B., (2005). Influence of Plasticizers and Crosslinking on the Properties of Biodegradable Films Made From Sodium Caseinate. European Polymer Journal, 41:1934–1942.
  • [9] Schou, M., Longares, A., Montesinos, Herrero, C., Monahan, F.J., O’Riordan, D., and O’Sullivan, M., (2005), Properties of Edible Sodium Caseinate Films and Their Application as Food Wrapping. LWT, 38, 605–610.
  • [10] Chick, J. and Hernandez, R.J., (2002). Physical, Thermal and Barrier Characterization of Casein-Wax-Based Edible Films. Journal of Food Science, 67, Nr. 3:1073-1079.
  • [11] Onwulata, C.I, Thomas, A.E., and Cooke, P.H., (2009), Effects of Biomass in Polyethylene or Polylactic Acid Composites. J. Biobased Mater. Bio., 3, 172-180.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Articles
Authors

Hülya Sema Köker 0000-0002-7890-4259

Hülya Yavuz Ersan

Ayşe Aytac

Publication Date April 23, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Köker, H. S., Yavuz Ersan, H., & Aytac, A. (2020). Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi. Engineering Sciences, 15(2), 69-78.
AMA Köker HS, Yavuz Ersan H, Aytac A. Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi. Engineering Sciences. April 2020;15(2):69-78.
Chicago Köker, Hülya Sema, Hülya Yavuz Ersan, and Ayşe Aytac. “Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu Ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi”. Engineering Sciences 15, no. 2 (April 2020): 69-78.
EndNote Köker HS, Yavuz Ersan H, Aytac A (April 1, 2020) Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi. Engineering Sciences 15 2 69–78.
IEEE H. S. Köker, H. Yavuz Ersan, and A. Aytac, “Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi”, Engineering Sciences, vol. 15, no. 2, pp. 69–78, 2020.
ISNAD Köker, Hülya Sema et al. “Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu Ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi”. Engineering Sciences 15/2 (April 2020), 69-78.
JAMA Köker HS, Yavuz Ersan H, Aytac A. Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi. Engineering Sciences. 2020;15:69–78.
MLA Köker, Hülya Sema et al. “Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu Ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi”. Engineering Sciences, vol. 15, no. 2, 2020, pp. 69-78.
Vancouver Köker HS, Yavuz Ersan H, Aytac A. Polietilen/Sodyum Kazeinat Karışımlarından Ekstrüzyon Yöntemiyle Biyobozunur Film Eldesi, Karakterizasyonu ve Plastikleştirici Etkisinin İncelenmesi. Engineering Sciences. 2020;15(2):69-78.