Şenlik, tören, karnaval gibi kültürel formlarda yemek ve yemekle ilgili ritüeller
önemli bir yer tutar. Modern öncesi toplumlarda bu gibi olaylar yemeğin alışılmışın
dışında bir çeşitlilikte ve bollukta tüketildiği ve görünür olduğu nadir durumlardır.
Osmanlı bağlamı söz konusu olduğunda, saray tarafından düzenlenen şenliklerde
sultanın ihsanı vesilesiyle dağıtılan bu maddesel bolluk teoride herkese ulaşmaktaydı.
Ancak ihsanın kime ne derecede dağıtılacağı sosyal hiyerarşilerden bağımsız değildi.
Bu sebeple, yenilen yemeklerin türü, çeşidi, sunulma biçimi ve hatta sofradaki oturma düzeni var olan hiyerarşileri maddesel ve görsel tezahürü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu makale, 1720 yılında Sultan III. Ahmet’in dört şehzadesinin sünnet edilmesi vesilesiyle İstanbul’da düzenlediği görkemli şenlikteki ziyafetlerin bugüne kadar
bilinmeyen menüsünden ve bu ziyafetler hazırlanırken kullanılan günlük malzeme
listelerinden yola çıkarak şenlikte yemek üzerinden ifade edilen ve yeniden kurulan
sosyal hiyerarşileri anlamayı amaçlamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |