Andriake, Likya Bölgesi kentlerinden Myra’nın Akdeniz’e açılan önemli liman yerleşimidir. Limanda 2009 ve 2012 yıllarında Sinagog ve Şarap İşlikleri’nde yapılan kazılarda ele geçen bir grup Roma Dönemi tavası bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Antik Çağ mutfaklarının vazgeçilmez parçası olan tavalar, τάγηνον (tagenon), σείσων, sartago, sartagoris, sartagines, frixorium, frixorii, patina-patinae, patella-patellae, fretelae, bridum gibi birçok farklı isimle anılmıştır. Yemek pişirme, kızartma, yağ kızdırma ve sos yapımı için tercih edilen tavalar kendine özgü forma kavuştuğu Klasik Dönem’den itibaren yoğun bir şekilde kullanılmışlardır. Andriake’de ele geçen otuz adet tava parçası iki farklı tipte (Tip 1, Tip 2) incelenmiştir. MS 1-3. yüzyıla tarihlenen Tip 1 tavaları Phokaia’dan ithal edilmiştir. Oldukça yaygın kullanılan bu tip tavaları birçok antik kentte görmek mümkündür. MS 1. yüzyıl sonları ile 3. yüzyıl ortalarına tarihlenen Tip 2 tavalarının üretim yeri belirsizdir. Ancak bu tipin her kentte yerel ihtiyacı karşılamak için üretilmiş olabileceği düşünülmektedir. Andriake’de Phokaia üretimi tavaların ele geçmesi, MS 1-3. yüzyıllar arasında ana kent Myra’nın limanı aracılığıyla Batı Anadolu Bölgesi’ndeki üretim merkezlerinden seramik ithal ettiğini göstermektedir.
Andriake is an important port settlement of Myra, one of the cities of the Lycian Region, opening to the Mediterranean. The subject of this study is a group of Roman Period pans unearthed during the excavations in the port, in the Synagogue and Wine Workshops in 2009 and 2012. Pans, an indispensable part of ancient kitchens, are named wıth varıous names such as τάγηνον (tagenon), σείσων, sartago, sartagoris, sartagines, frixorium, frixorii, patina-patinae, patella-patellae, fretelae, bridum. The pans, which are preferred for cooking, frying, frying oil, and making sauces, have been used extensively since the Classical Period, when they gained their unique form. Thirty pan fragments recovered from Andriake were examined in two different types (Type 1 and Type 2). Type 1 pans dated back to the 1-3rd centuries AD were imported from Phokaia. It is possible to see these types of pans, which were widely used, in many ancient cities. The production place of Type 2 pans, which are dated back to the end of the 1st century AD and the middle of the 3rd century AD, is uncertain. However, it is thought that this type may have been produced in every city to meet local needs. The discovery of Phokaian pans in Andriake, shows that it imported ceramics from the production centers in the Western Anatolia Region through the port of the main city, Myra, between the 1-3rd centuries AD.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Archaeology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 22, 2022 |
Submission Date | November 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 1 |
OANNES Journal is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License. (CC BY NC)
Only publications in the fields of Ancient History, Archeology and Ancient Languages and Cultures are accepted in OANNES Journal. Publications sent from other fields are not taken into consideration.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr