Covid-19 pandemisi var olan yoksulluğu daha da içselleştirmiş ve derinleştirmiştir. Covid-19'un yarattığı ekonomik kriz temel ihtiyaçların (yeme, içme, barınma vb.) karşılanmasını zorlaştırmış, etkilerin en fazla hissedildiği alanlardan biri de eğitim hayatı olmuştur. Uzaktan eğitim gibi çeşitli çözüm yöntemleriyle bu süreç atlatılmaya çalışılmış ancak öğrenciler destek ve alt yapı eksikliğinden ya da maddi yetersizliklerden kaynaklanan erişim sorunlarıyla karşılaşmıştır. Yeni normalleşmeyle birlikte, yüz yüze eğitime geçişle kendi kendine yetmeye çalışan üniversite öğrencileri Covid-19'un bir getirisi olan hayat pahalılığından dolayı barınma konusunda da ciddi sıkıntılar yaşamıştır. Çalışmanın amacı, bu süreçte öğrenci yoksulluğunun derinleşip derinleşmediğini ortaya koymaktır. Öğrenci yoksulluğu, Sakarya Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde okuyan 356 lisans öğrencisi üzerinden anket yoluyla ölçülmüştür. Toplanan anketler SPSS V24 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, öğrenci yoksulluğunun en fazla temel ihtiyaçlar (gıda/yeme) ve eğitim alanında derinleştiği, açlık ve temel ihtiyaçlara erişememe gibi risklerle karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin lüks besin grubunda yer alan, gelişim açısından önem taşıyan et-tavuk-balık besin grubuna erişemediği, haftada birkaç gün ya da neredeyse her gün öğün atladıkları gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra psikososyal desteklere rahatlıkla erişilemediği, uzaktan eğitimin eğitime katılım açısından isteksizlik yarattığı, öğrencilerin isteksizliklerini uzaktan eğitimin yarattığı bir engel olarak gördüğü tespit edilmiştir.
The Covid-19 pandemic has further internalized and deepened the existing poverty. The economic crisis created by Covid-19 made it difficult to meet the basic needs (food, drink, shelter, etc.), and one of the areas where the effects were felt the most was education. This process was tried to be overcome with various solution methods such as distance education, but students faced access problems due to lack of support and infrastructure or financial inadequacies. With the new normalization, university students who are trying to be self-sufficient with the transition to face-to-face education have also experienced serious difficulties in housing due to the cost of living, which is a result of Covid-19. The aim of the study is to reveal whether student poverty deepens in this process. Student poverty was measured through a questionnaire on 356 undergraduate students studying at various faculties of Sakarya University. The collected questionnaires were analyzed using the SPSS V24 program. As a result, it has been determined that student poverty deepens in the field of basic needs (food/eating) and education, and faces risks such as hunger and inability to access basic needs. In addition, it was observed that the students could not reach the meat-chicken-fish food group, which is in the luxury food group and important for development, and they skipped meals a few days a week or almost every day. In addition, it has been determined that psychosocial support is not easily accessible, distance education creates reluctance to participate in education, and students see their reluctance as an obstacle created by distance education.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | November 30, 2022 |
Submission Date | May 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 3 |
Hope to be enlightened in the light of knowledge ....
ODÜSOBİAD