Dil-kültür ve insan etkileşimi üzerine kurulan kültürdilbilimin araştırma alanlarından biri de deyimlerdir. Deyimler aracılığıyla bir halkın mantalitesini, dil dünya görüşünü, kültürel özelliklerini ortaya çıkarmak mümkündür. Kültürdilbilimin anahtar kavramlarından biri olan konsept ise dilsel, kültürel ve zihinsel bir oluşumdur. Bu çalışmanın amacı kültürdilbilimin Türkiye’deki tarihsel gelişimini ana hatlarıyla açıklamak ve Türk kültürünün sembollerinden biri olan “ekmek” konseptini incelemektir. Çalışmanın materyalini Türkçede “ekmek” sözcüğünü içeren deyimler oluşturmaktadır. Deyimlerin kaynağını üç Türkçe deyim sözlüğü oluşturmaktadır. “Ekmek” sözcüğünün bulunduğu otuz dokuz deyime rastlanmıştır. Çalışmada “ekmek” konsepti kültürdilbilimsel yöntemle ele alınmıştır. Çalışmamızda “ekmek” sözcüğünün geçtiği Türkçe deyimler incelenerek Türk kültüründe ekmeğin taşıdığı kültürel değerler ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda Türk kültüründe “ekmek” konseptinin kazanç ve geçim kaynağı, görev, iş yeri, kutsallığı, insana özgü karakter özellikleri taşıması ve elde edilmek istenen şeyin uzaklığı gibi unsurları tespit edilmiştir. Dolayısıyla Türk dili ve kültüründe “ekmek” konsepti maddi ve manevi her türlü değeri sembolize etmekte ve Türkçe dil taşıyıcısının mantalitesini, Türk toplumunun ulusal-kültürel özelliklerini, ulusal bilincini ve budunkültürel özelliklerini yansıtmaktadır. Böyle bir çalışmanın varlığı Türkçedeki “ekmek”le ilgili deyimlerin Rus bilim dünyasına tanıtılmasında ve Rusçadaki “ekmek”le ilgili deyimlerin karşılaştırılmasında kaynak olarak kullanılabilir. Böylece Türk ve Rus dil dünya görüşünde, deyim dünya görüşünde ve kültüründeki benzerlikler ile farklılıklar da ortaya çıkarılabilir.
konsept kültürdilbilim Türkçe deyim ekmek concept cultural linguistics Turkish phraseological units bread
концепт лигвокультурология турецкий язык фразеологизм хлеб konsept kültürdilbilim Türkçe deyim ekmek concept cultural linguistics Turkish phraseological units bread
One of the research areas of cultural linguistics, which is based on language-culture and human interaction, is idioms phraseological units. It is possible to reveal the mentality, language worldview, cultural characteristics of people through phraseological units. The concept, which is one of the key notions of cultural linguistics, is a linguistic, cultural and mental formation. The aim of this study is to explain the historical development of cultural linguistics in Turkey in detail and examine the concept of «bread» (ekmek), which is one of the symbols of Turkish culture. The material of the study is composed of phraseological units containing the word «bread» in Turkish. Three Turkish idioms dictionaries constitute the source of idioms. In total, 39 idioms with the «bread» component were analyzed. In the study, the concept of «bread» was discussed using the cultural linguistics method. In our study, the cultural values of «bread» in Turkish culture were revealed, examining the Turkish phraseological units in which the word «bread» was used. As a result of the research, the concept of «bread» was identified to have such traits as the source of earnings and livelihood, duty, place of work, sanctity, human-specific characters and the distance of the desired thing. Therefore, the concept of «bread» in Turkish cultural linguistics symbolizes all kinds of material and spiritual values and reflects the mentality of the Turkish language carrier, national-cultural characteristics of Turkish society as well as national consciousness and the cultural characteristics of this country. The existence of such a study can be used as a source for introducing bread-related phraseological units in Turkish to the Russian scientific world and for comparing bread-related phraseological units in Russian. Thus, differences and similarities can also be revealed in Turkish and Russian linguistic worldview, the phraseological picture of the world and cultures.
concept cultural linguistics Turkish phraseological units bread
Одним из предметов исследований в рамках лингвокультурологии, поднимающей вопросы взаимодействия языка и человека, являются фразеологизмы. Посредством фразеологизмов можно выявить менталитет, языковую картину мира, культурные особенности народа. Концепт, один из ключевых понятий лингвокультурологии, является лингвистическим, культурным, и ментальным образованием. Цель этой работы – описать историческое развитие лингвокультурологии в Турции и изучить в современном турецком языке концепт «хлеб», являющийся одним из символов турецкой культуры. Материалом исследования послужили фразеологизмы, содержащие турецкое слово «хлеб» (ekmek). Источником для анализа фразеологизмов послужили три турецких фразеологических словаря. Всего проанализировано 39 фразеологизмов с компонентом «хлеб». В исследовании концепта «хлеб» был применен лингвокультурологический способ анализа. Были изучены турецкие фразеологизмы с компонентом «хлеб» и выявлены отличительные черты концепта в турецкой лингвокультуре. В результате исследований были определены такие составляющие элементы концепта хлеба в турецкой культуре, как заработок, средства к существованию, должность, место работы, сакральность, характерные черты человека и удаленность от того, чего необходимо достичь. Таким образом, в турецкой лингвокультуре концепт хлеба символизирует разные материальные и духовные ценности и отражает менталитет носителя турецкого языка, национально-культурные особенности турецкого общества, национальное сознание. Результаты исследования могут быть использованы в контрастивных исследованиях турецко-русской языковой пары. Исходя из результатов анализа, можно выявить различия в мировоззрении тюркского и русского языков, сходство во фразеологическом картине мира и культуре. Подобные исследования будут способствовать выявлению различий и схожих черт в языковых картинах мира в турецко-русской языковой паре.
концепт лигвокультурология турецкий язык фразеологизм хлеб konsept kültürdilbilim Türkçe deyim ekmek concept cultural linguistics Turkish phraseological units bread
Birincil Dil | Rusça |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 3 |
Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....
ODÜSOBİAD