Autumn
olive (Elaeagnus umbellata Thunb.),
belonging to Elaeagnaceae family, naturally spreads over Southern Europe and
East Asia. It is a deciduous shrub or small tree growing up to 6 m in height
and 9 m in width. Its form is rounded, with dense branches. The species can
store the nitrogen in its roots. Thus, it has the ability to live even in the
most inefficient soil. It is valued for its ability to prevent erosion and to
attract wildlife and has been used in some agroforestry practices. When it is
mature, the species has edible fruit with brilliant red or yellow pigmentation,
and can be consumed especially as dried fruit. In addition, the greatest
benefit of the fruit is the amount of lycopene it has. 100 grams of the fruit
contains 7 to 17 times more lycopene than the same amount of tomatoes. Besides
being extremely useful, antioxidant-containing fruits can be used in
horticulture while leaves and flowers can be used in landscaping. Therefore, it
is necessary to reproduce autumn olive for its uses in Turkey. Within
the scope of this study, propagation of the species is carried out by hardwood
cutting which is one of the vegetative propagation techniques. The objective of the
present study is to investigate the effects of different auxins (IBA 1000 ppm,
IBA 5000 ppm, NAA 1000 ppm and NAA 5000 ppm) on propagation of autumn olive by
hardwood cutting in greenhouse condition with air temperature at 20±2°C,
rooting table temperature at 25±2°C and perlite rooting media. The first root formation date, rooting percentage, root
length and the number of roots were determined. The results showed that the
highest rooting percentage occurred as 70% in NAA 5000 ppm and IBA 5000 ppm
treatment. This study will provide a basis for further researches to be conducted
using vegetative propagation methods.
Elaeagnaceae
familyasına ait olan güz zeytini ya da
diğer adıyla Japon iğdesi (Elaeagnus
umbellata Thunb.) Güney Avrupa ve Doğu Asya'da doğal olarak yayılmaktadır.
Kışın yaprağını döken, 6 m boya ve 9 m genişliğe kadar büyüyebilen çalı veya
küçük ağaç formunda olan bir türdür. Yoğun
dalları sayesinde yuvarlak forma sahiptir. Bitki köklerinde azotu
depolayabilmektedir. Böylece, en verimsiz toprakta bile yaşama kabiliyetine
sahiptir. Erozyonu önleme özelliği olan ve yaban hayvanlarının dikkatini çeken
bir türdür. Ayrıca bazı tarımsal ormancılık uygulamalarında kullanılmaktadır.
Parlak kırmızı veya sarı renk pigmentli meyveleri olgunlaşınca
yenilebilir ve özellikle kurutulmuş meyve olarak tüketilebilir. Ayrıca, meyvenin en büyük faydası sahip olduğu likopen miktarıdır.
100 gram meyvede aynı miktardaki domatesten 7
ila 17 kat daha fazla likopen içerir. Son
derece yararlı olmalarının yanı sıra antioksidan içeren meyveleri bahçecilikte,
yaprakları ve çiçekleri ise peyzajda kullanılabilir. Bu nedenle, türün
Türkiye’deki kullanımları için üretilmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında,
vejetatif üretim tekniklerinden biri olan sert çelikle üretim tekniği
kullanılmıştır. Çalışmanın amacı, güz zeytini türünün sert çelik ile üretiminde
perlit ortamı, 20±2°C
hava sıcaklığı ve 25±2°C köklendirme masası alt sıcaklığına sahip sera
koşullarında farklı oksin hormonlarının (IBA 1000 ppm, IBA 5000 ppm, NAA 1000 ppm and NAA 5000
ppm) etkisinin araştırılmasıdır. İlk kök oluşum tarihi, köklenme yüzdesi, kök
uzunluğu ve kök sayısı değerleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek
köklenme yüzdesi NAA 5000 ppm ve IBA 5000 ppm uygulamasında olmak üzere %70
olarak bulunmuştur. Bu çalışma, vejetatif üretim yöntemleri kullanılarak
yapılacak daha ileriki araştırmalar için bir altlık olacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Growing |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Submission Date | March 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 2 |