Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA ÜRÜNLERİ İMALATINDA ÇALIŞAN PERSONELLERİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDAKİ FARKINDALIK DURUMLARININ TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 13 - 27, 28.04.2020
https://doi.org/10.38213/ohsacademy.691458

Öz

Gıda ürünleri imalatı, geniş bir çalışma alanı ve çalışanı içermektedir. Bu çalışmada, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine bakış açılarının incelenmesi, faaliyetleri esnasında karşılaşabilecekleri tehlikeli durumlara karşı farkındalık durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2007- 2016 yıllarına ait verileri derlenmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışanlar için anket uygulanmış, sorular ve verilen cevaplar arasındaki anlamlılık bağları incelenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu 2016-2017 yılı verilerinde işyeri ver çalışan sayılarının arttığı, bununla birlikte iş kazası, meslek hastalığı ve iş göremezlik gün sayılarının da arttığı görülmektedir. Ankete katılan çalışanların 18-65 yaş sınırları dahilinde oldukları, kadın ve erkek çalışan katılımının eşit olduğu, çoğunluğun bekar ve iki yıldan fazla süredir firmada çalışmakta olduğu ve yine çoğunluğun iş güvenliği eğitimlerini işe girdikleri firmada aldıkları belirlenmiştir. Ankete katılan çalışanların yaş ve cinsiyet durumları ile mesleklerinden memnuniyetleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışanların yaş, cinsiyet, iş güvenliği eğitimi almış olma durumu ve sektörde çalışma sürelerinin; çalışma ortamındaki tehlikeleri bilme, algılama üzerinde etkili bir unsur olmadığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Akgeyik, T., (2017), Türkiye’de Kadınların İşgücü Piyasasına Katılımını Etkileyen Faktörler: TÜİK Verileri Üzerine Bir Analiz, Journal of Social Policy Conferences, (70), 31-53. Retrieved from http://dergipark.org.tr/iusskd/issue/33511/372379, Erişim: 03.09.2019.
  • Aksungur, M. ve Topalhan, T., (2019), Toplum Yapısı İçerisinde Çalışma Olgusunun Ortaya Çıkışı ve Yaşanan Dönüşümler, Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, Volume 3, Issue 16, p. 1-23.
  • Aktekin, F. A., (2010). İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hemşirelerin Tükenmişlik Düzeyleri Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Syf:21, İzmir.
  • Ayaz, N. ve Aydın, A., (2018), Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde İş Motivasyonun Hijyen Davranışına Etkisi: İşgörenler Üzerine Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (2), 287-301.
  • Aydın, U. ve Demirkaya, S., (2017), Çalışma Yaşamında Aile Dostu İş Hukuku Uygulamaları, İş ve Hayat Dergisi, Sayı 6 Syf: 98-100.
  • Barışık T., Güneri A. F., “Pres Makineleri ile Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve Örnek Makine Tabanlı Risk Değerlendirme Çalışması”, “9. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi”, İstanbul, 6-9 Mayıs 2018. (Sözlü Sunum)
  • Güler, M., Derin, K.H. ve Şahin, L., (2018), İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü ve Eğitimi İlişkisi, İş ve Hayat Dergisi, Sayı 8, Syf: 325.
  • Kapız, S. Ö., (2002), İş-Aile Yaşamı Dengesi ve Dengeye Yönelik Yeni Bir Yaklaşım: Sınır Teorisi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi, cilt 4, Sayı3, Syf:139-153.
  • Kaplan, M. ve Eren, M. E., (2018), İş Sağlığı Ve Güvenliği Algısının İş Stresi Üzerindeki Etkisi: Kamu Hastanesinde Bir Araştırma, Mukaddime, 9(2), 181-194 DOI: 10.19059/mukaddime.454700.
  • Kaya, Ö. ve Akalp, G. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Elle Taşıma İşlerinin Değerlendirilmesi (Tekstil ve Otomotiv Sektörü Örneği). İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 19(2), 79-90.
  • Kılıç, S., (2016), Cronbach’ın Alfa Güvenirlik Katsayısı, Journal of Mood Disorders (JMOOD), 6(1):47-8 http://pbsciences.org/tr/MakaleDetay.aspx?ID=333, Erişim: 03.09.2019.
  • MEB, (2011), İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon, Ankara.
  • Parlak, T., (2017), Gıda Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası Örneği, Gedik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Syf:115-140.
  • Parlak T., Barışık T., (2018), “Türkiye'de Gıda Ürünlerinin ve İçecek İmalatının İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi”, Uluslararası Hakemli İş Güveliği ve Çalışan Sağlığı Dergisi, Sf: 45-72
  • Sabuncuoğlu, Z. ve Tüz, M., (1998), Örgütsel Psikoloji, Alfa Yayıncılık, Bursa.
  • Subaşı, İ., (2018), İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetiminde Eşgüdüm ve Denetiminde Etkinlik, İş ve Hayat Dergisi, Sayı 7 Syf:207.
  • Uyanık, Y. ve Başyiğit, R., (2018), Demografik Yapı İçinde Yaşlı Nüfusun Görünümü ve Aktif Yaşlanma Yaklaşımı Perspektifinde Politika Örnekleri, İş ve Hayat Dergisi, sayı 8 , syf:277.
  • Vardin, H. ve Yılmaz, F.M., (2012), Gıda Endüstrisinde Gıda İşleme Makineleri ve Ekipmanlarının Seçimi, Derleme Makale, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,16(3): 33-37.
  • Zeren, F. ve Savrul, B. K., (2017), Kadınların İşgücüne Katılım Oranı, Ekonomik Büyüme, İşsizlik Oranı ve Kentleşme Oranı Arasındaki Saklı Koentegrasyon İlişkisinin Araştırılması, Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt / Volume: 15, Sayı / N: 30, ss. /pp.:87-103, http://ybd.dergi.comu.edu.tr/makaleler/yil-2017-cilt-15-sayi-30, Erişim: 03.09.2019
  • TÜİK, “İşgücü İstatistikleri: 2016-2017”, www.tuik.gov.tr, Erişim: 25.09.2019
  • SGK, İstatistik Yıllık, 2016-2017, http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/sgk_istatistik_yilliklari, Erişim: 25.09.2019
  • https://www.newexpressnews.com (01.08.2018) World Health Organisation (WHO) had declared that 65 years of ages is still considered young., https://www.newexpressnews.com/65-years-old-is-still-young-who/, Erişim: 29.07.2019
  • Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 17 Aralık 2011 Cumartesi, Sayı: 28145
  • Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektöründe İş Sağlığı Gözetimi Rehberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, http://www.isgip.gov.tr/, Erişim: 15.09.2019
  • Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, http://www.isgip.gov.tr/, Erişim: 15.08.2019
  • İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SkdTürkiye), İş Sağlığı ve Güvenliğini Doğru Anlamak ve Uygulamak, http://www.skdturkiye.org/files/yayin/Is-Sagligi-ve-Guvenligini-Dogru-Anlamak-ve-Uygulamak.pdf, http://www.isgip.gov.tr/ Erişim: 22.08.2019
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Turgay Parlak 0000-0003-1956-5629

Tolga Barışık

Fatih Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Nisan 2020
Kabul Tarihi 10 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Parlak, T., Barışık, T., & Yalçın, F. (2020). GIDA ÜRÜNLERİ İMALATINDA ÇALIŞAN PERSONELLERİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDAKİ FARKINDALIK DURUMLARININ TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. OHS ACADEMY, 3(1), 13-27. https://doi.org/10.38213/ohsacademy.691458