Despite all the progress that humanity has made in the area of food
production and logistics, food safety remains an important problem. Although
the level of production reached is enough to solve the problem permanently,
deaths and diseases caused by malnutrition can not be prevented. In this study,
firstly the concept of food safety and its components are discussed. The
ideological content of the concept of food safety and the relationship with the
current food regime are examined. In the second part of the study, China, the
world's most populous and fast-growing country, the distance it has taken and
its strategy to ensure food security are assessed.
İnsanlığın gıda
üretimi ve lojistiği alanında gösterdiği tüm ilerlemeye karşın gıda güvencesi
önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Ulaşılan üretim düzeyinin bu
sorunu kalıcı biçimde çözmesi mümkün olmakla birlikte, can kayıplarının ve
yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların önü alınamamaktadır. Bu
çalışmada öncelikle gıda güvencesi kavramı ve bileşenleri ele alınmaktadır.
Gıda güvencesi kavramına yüklenen ideolojik içeriğe vurgu yapılmakta, kavramın
yürürlükteki gıda rejimi ile olan ilişkisi incelenmektedir. Çalışmanın ikinci
kısmında , dünyanın en kalabalık ve hızlı büyüyen ülkesi olan Çin’in gıda
güvencesini sağlama yolunda aldığı mesafe ve izlediği strateji ortaya
konulmaktadır.
Subjects | Economics |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 3, 2017 |
Submission Date | March 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 10 Issue: 2 |
Ömer Halisdemir Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi (OHUIIBF) is licensed under the Creative Commons Attribution-Noncommercial-Pseudonymity License 4.0 international license.