Research Article
BibTex RIS Cite

Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi

Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 355 - 371, 15.12.2021
https://doi.org/10.47495/okufbed.899814

Abstract

Araştırma, Diyarbakır merkeze bağlı 4 ilçede (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) öğrenim gören 478 ilköğretim öğrencisi ile gerçekleştirildi. Her bir ilçede önceden belirlenen okullardan, ilköğretim 4., 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile yüz yüze yapılan anketlerden sağlanan veriler kullanılarak bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Anket verileri khi kare testiyle değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan anketlerle, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, yaşadığı ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumları ile beslenme tercihleri, tüketilen et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta tüketimleri arasındaki istatistiksel ilişki araştırılmıştır. Araştırma sonucuna göre, öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, bağlı olduğu ilçe, sınıfı, kardeş sayısı, ailenin eğitim durumu ve ebeveynlerinin maddi durumu ile hayvansal proteinle beslenme tercihleri arasında istatiksel olarak farklılık olduğu saptanmıştır.

References

  • [1] Garipağaoğlu M, Özgüneş N, 2008. Okullarda Beslenme Uygulamaları. Çocuk Dergisi, 8 (3): 152 - 159. [2] Baysal A, 1999. Kahvaltı ve Okul Başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 1 - 3.
  • [3] Du X, Zhu K, Trube A, Zhang Q, Ma G, Hu X, Fraser DR, Greenfield H, 2004. School-milk Intervention Trial Enhances Growth and Bone Mineral Accretion in Chinese Girls Aged 10-12 Years in Beijing. Br J Nutr. 92: 159 - 168.
  • [4] Gürer B, 2013. Türkiye’de Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvencesinin Analizi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, (Yayınlanmamış), 191s. Adana.
  • [5] Açıkgöz S, 2006. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ile Özyetkinlik ve İyimserlik İlişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği. Ankara Üniversitesi. Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış). Ankara.117s. Tarihi: 12.05.2020).
  • [6] Baykan S, 1999. Ankara’nın Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylerinde 0-6 Yaş Çocuklarının Gelişim Durumlarının İncelenmesi. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. 135s.
  • [7] Pekşen-Akça R, 2010. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Oyunlarla Besleniyorum. Mungan Kavram Yayınları, İzmir. 173s.
  • [8] Baysal A, 2004. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları, 144s. Ankara.
  • [9] Kılıç E, Şanlıer N, 2007. Üç Kuşak Kadının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Dergisi,15(1): 31 - 44.
  • [10] Karaca P, Pekyaman A, Güney H, 2007. Ebeveynlerin Televizyon Reklam İçeriklerinin Çocuklar Üzerindeki Etkilerini Etik Açıdan Algılamalarına Yönelik Bir Araştırma. Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (2): 233 - 249.
  • [11] Törüner EK., Büyükgönenç L. 2012. Çocuk Sağlığı Temel Hemşirelik Yaklaşımları. Göktuğ Yayıncılık, 2. Baskı. 680s. Ankara.
  • [12] Bilgen Sivri B, Özpulat F, 2015. İlkokuldaki Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları ve Annelerinin Beslenmeye İlişkin Bilgi Düzeyi. ACED. Uluslararası Aile Çocuk ve Eğitimi Dergisi. 7: 20 - 30.
  • [13] SPSS 2018, Social Sciences Research and Instructional Council Teaching Resources Depository. SPSS for Windovs, Version, 24.0: A Brief Tutorial.
  • [14] Duncan DB, 1955. Multiple Range and Multiple F Tests, Biometrics, 11: 1- 42.
  • [15] Anonim, 2020a. http://www.bdb.hacettepe.edu.tr/TOBR_kitap.pdf (Erişim Tarihi: 28.11.2020).
  • [16] Anonim, 2020b. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf (Erişim Tarihi: 28.05.2020).
  • [17] Kutlu R, Çivi S, 2009. Özel Bir İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıklarının ve Beden Kitle Endekslerinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi,14(1): 18 - 24.
  • [18] Anonim, 2020c. https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/mean- body-mass-index-trends-age-standardized-(kg-m-) (Erişim Tarihi: 28.05.2020).
  • [19] Taşdemir A, 2019. İlköğretim öğrencilerinde beslenme eğitimi üzerine bir araştırma. Sağlık Akademisi Kastamonu, 4(1): 34 - 52.
  • [20] Kaşıkçı S, 2010. Edirne ili merkez ilköğretim okullarında okuyan 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • [21] Nişancı Kılınç F, Çağdaş D, 2012. Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının, Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Vücut Bileşimlerinin Değerlendirilmesi. Türk Pediatri Arşivi Dergisi. 47: 181 - 188.
Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 355 - 371, 15.12.2021
https://doi.org/10.47495/okufbed.899814

Abstract

References

  • [1] Garipağaoğlu M, Özgüneş N, 2008. Okullarda Beslenme Uygulamaları. Çocuk Dergisi, 8 (3): 152 - 159. [2] Baysal A, 1999. Kahvaltı ve Okul Başarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 1 - 3.
  • [3] Du X, Zhu K, Trube A, Zhang Q, Ma G, Hu X, Fraser DR, Greenfield H, 2004. School-milk Intervention Trial Enhances Growth and Bone Mineral Accretion in Chinese Girls Aged 10-12 Years in Beijing. Br J Nutr. 92: 159 - 168.
  • [4] Gürer B, 2013. Türkiye’de Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvencesinin Analizi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, (Yayınlanmamış), 191s. Adana.
  • [5] Açıkgöz S, 2006. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ile Özyetkinlik ve İyimserlik İlişkisi: Ankara Üniversitesi Örneği. Ankara Üniversitesi. Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamış). Ankara.117s. Tarihi: 12.05.2020).
  • [6] Baykan S, 1999. Ankara’nın Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylerinde 0-6 Yaş Çocuklarının Gelişim Durumlarının İncelenmesi. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. 135s.
  • [7] Pekşen-Akça R, 2010. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Oyunlarla Besleniyorum. Mungan Kavram Yayınları, İzmir. 173s.
  • [8] Baysal A, 2004. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları, 144s. Ankara.
  • [9] Kılıç E, Şanlıer N, 2007. Üç Kuşak Kadının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Dergisi,15(1): 31 - 44.
  • [10] Karaca P, Pekyaman A, Güney H, 2007. Ebeveynlerin Televizyon Reklam İçeriklerinin Çocuklar Üzerindeki Etkilerini Etik Açıdan Algılamalarına Yönelik Bir Araştırma. Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (2): 233 - 249.
  • [11] Törüner EK., Büyükgönenç L. 2012. Çocuk Sağlığı Temel Hemşirelik Yaklaşımları. Göktuğ Yayıncılık, 2. Baskı. 680s. Ankara.
  • [12] Bilgen Sivri B, Özpulat F, 2015. İlkokuldaki Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları ve Annelerinin Beslenmeye İlişkin Bilgi Düzeyi. ACED. Uluslararası Aile Çocuk ve Eğitimi Dergisi. 7: 20 - 30.
  • [13] SPSS 2018, Social Sciences Research and Instructional Council Teaching Resources Depository. SPSS for Windovs, Version, 24.0: A Brief Tutorial.
  • [14] Duncan DB, 1955. Multiple Range and Multiple F Tests, Biometrics, 11: 1- 42.
  • [15] Anonim, 2020a. http://www.bdb.hacettepe.edu.tr/TOBR_kitap.pdf (Erişim Tarihi: 28.11.2020).
  • [16] Anonim, 2020b. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf (Erişim Tarihi: 28.05.2020).
  • [17] Kutlu R, Çivi S, 2009. Özel Bir İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıklarının ve Beden Kitle Endekslerinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi,14(1): 18 - 24.
  • [18] Anonim, 2020c. https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/mean- body-mass-index-trends-age-standardized-(kg-m-) (Erişim Tarihi: 28.05.2020).
  • [19] Taşdemir A, 2019. İlköğretim öğrencilerinde beslenme eğitimi üzerine bir araştırma. Sağlık Akademisi Kastamonu, 4(1): 34 - 52.
  • [20] Kaşıkçı S, 2010. Edirne ili merkez ilköğretim okullarında okuyan 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • [21] Nişancı Kılınç F, Çağdaş D, 2012. Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının, Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Vücut Bileşimlerinin Değerlendirilmesi. Türk Pediatri Arşivi Dergisi. 47: 181 - 188.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section RESEARCH ARTICLES
Authors

Ramazan Demirel

Ali Murat Tatar

Dilek Şentürk Demirel

Publication Date December 15, 2021
Submission Date March 19, 2021
Acceptance Date August 11, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Demirel, R., Tatar, A. M., & Şentürk Demirel, D. (2021). Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(3), 355-371. https://doi.org/10.47495/okufbed.899814
AMA Demirel R, Tatar AM, Şentürk Demirel D. Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. December 2021;4(3):355-371. doi:10.47495/okufbed.899814
Chicago Demirel, Ramazan, Ali Murat Tatar, and Dilek Şentürk Demirel. “Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih Ve Tüketimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, no. 3 (December 2021): 355-71. https://doi.org/10.47495/okufbed.899814.
EndNote Demirel R, Tatar AM, Şentürk Demirel D (December 1, 2021) Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4 3 355–371.
IEEE R. Demirel, A. M. Tatar, and D. Şentürk Demirel, “Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi”, Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences, vol. 4, no. 3, pp. 355–371, 2021, doi: 10.47495/okufbed.899814.
ISNAD Demirel, Ramazan et al. “Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih Ve Tüketimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/3 (December 2021), 355-371. https://doi.org/10.47495/okufbed.899814.
JAMA Demirel R, Tatar AM, Şentürk Demirel D. Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2021;4:355–371.
MLA Demirel, Ramazan et al. “Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih Ve Tüketimlerinin Belirlenmesi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 3, 2021, pp. 355-71, doi:10.47495/okufbed.899814.
Vancouver Demirel R, Tatar AM, Şentürk Demirel D. Diyarbakır’da İlköğretim Öğrencilerinin Hayvansal Kaynaklı Protein Tercih ve Tüketimlerinin Belirlenmesi. Osmaniye Korkut Ata University Journal of Natural and Applied Sciences. 2021;4(3):355-71.

23487


196541947019414

19433194341943519436 1960219721 197842261021238 23877

*This journal is an international refereed journal 

*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.

* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)

*This journal published in Turkish and English as open access. 

19450 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.