Pıtrak biyokimyasal içeriği ile çok değerli bir tıbbi bitki olup, enerji kaynağı olarak da değerlendirilmektedir. Son zamanlarda pıtrağın biyodizel olarak kullanılması bu bitkiyi araştırmacıların ilgi odağı haline getirmiştir. Bununla birlikte, amaca doğru uygulaması için bu tür yağların kalitesini etkileyen faktörleri değerlendirmek için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, Türkiye'nin Osmaniye ilinden tohumları da dahil olmak üzere bütün meyvelerinin olgun ve olgunlaşmamış yağının yağ asidi profili araştırılmıştır. Olgunlaşmamış örnekte %50,17 ile oleik asit en fazla yağ asidi olmasına rağmen, olgun örnekte miktarı (%25,96) daha az bulunmuştur. Olgun meyveler olgunlaşmamış meyvelere nazaran (%56.09) daha yüksek miktarda doymamış yağ oranına (%81.34) sahiptir. Bu sonuçlar, olgunlaşma durumunun pıtrak meyve yağ asitlerinin konsantrasyonunu ve oranlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Bu çalışma, hem endüstride hem de biyodizel üretiminde uygulama için nitelikli tohum yağlarının değerlendirilmesi konusunda uluslararası araştırmacılara ışık tutacaktır.
Cocklebur is a very precious medicinal plant due to its biochemical contents with antioxidant, antimicrobial, and antioxidants. It can also be evaluated as a source of energy. Cocklebur seeds and seed oil is not edible and contains 67% more biomass than cotton. Therefore, it can be evaluated as a sustainable energy source. Recently, the use of cocklebur as biodiesel makes this plant a point of interest for researchers. However, more studies are needed for evaluating factors that affect the quality of this kind of oil for the desired application. The fatty acid profile of matured and immature oil of cocklebur whole fruits including seeds from Osmaniye province in Turkey was investigated in this study. Although the main fatty acid in the immature sample was oleic acid with 50.17%, its amount (25.96%) decreased in mature sample oil converting linoleic acid which is the major fatty acid of cocklebur seed oil. Mature fruit oil had a higher amount of USFA (81.34%) than immature fruit oil (56.09%). These results showed that maturation status significantly affected the concentration and rates of fatty acids in studied Cocklebur. This study will help international researchers evaluate qualified seed oils for application in industry and biodiesel production.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | July 18, 2022 |
Submission Date | June 13, 2022 |
Acceptance Date | June 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.