Corn has been an important agricultural raw material and main food source for ages. With the increasing demand of the world population, grain processing technology has taken an important place. Low moisture levels are needed to safely store corn, which has an important place in the grain group. It is aimed to protect all nutrients and reliable storage by drying agricultural products. In this review, the studies carried out in recent years were examined and the factors affecting the drying characteristics of corn (product moisture, equilibrium moisture, diffusion coefficient, mass and energy equations, pressure drop and bulk density) were examined. The drying process is a complex and incomprehensible process in which heat, mass and momentum transfer mechanisms co-occur and in connection with each other. Calculations of drying processes are presented as a reference for the physical properties of corn such as roundness, equivalent diameter, geometric mean diameter, porosity, specific heat and thermal conductivity. Mathematical calculations are given to determine the basic equilibrium and heat and mass transfer parameters needed in engineering calculations for dryers. With experimental data, analytical and numerical solutions of simultaneous heat and mass transfer are possible with practical calculations. This type of data is also valuable when working on problems with grain storage, drying, and aeration. Mechanization of agriculture is needed to meet the needs of a rapidly growing and urbanizing population, and mechanical methods are needed to dry large quantities of grain. In this study, current information about corn, an industrial product, and corn drying systems are given. Experimental studies over the last 10 years are reviewed and discussed. Drawing attention to the design principles of industrial drying systems, it is aimed to shed light on commercial and academic studies of the compiled information.
Mısır, yüzyıllardır önemli bir tarımsal hammadde ve birincil gıda kaynağı olmuştur. Dünya nüfusunun artan talebi ile tahıl işleme teknolojisi önemli bir yere sahip olmuştur. Tahıl grubu içinde mısır önemli yere sahiptir. Mısır, güvenli depolayabilmek için düşük nem seviyelerine ihtiyaç duyar. Kurutma, her zaman tahılları korumanın en yaygın yöntem olmuştur. Bu derleme son yıllarda yapılan mısır kuruma karakteristiğine etki eden faktörleri (ürün nemi, denge nemi, diffüzyon katsayısı, kütle ve enerji denklemleri, basınç düşümü, yığın yoğunluğu) incelenmiştir. Kurutma işlemi karmaşık yapıdaki zamana bağlı ısı, kütle ve momentum aktarım mekanizmalarının eşzamanlı ve birbiriyle bağlantılı olarak gerçekleştiği bir süreçtir. Kurutma işlemlerinin hesaplanmaları, mısırın fiziksel özeliklerinden yuvarlaklık, eşdeğer çap, geometrik ortalama çap, gözeneklilik, özgül ısı, ısıl iletkenlik hakkında referans olarak sunulmuştur. Kurutucular için mühendislik hesaplamalarında ihtiyaç duyulan temel denge ve ısı ve kütle transferi parametrelerinin belirlenmesi için matematiksel hesaplamalar verilmiştir. Deneysel verilerle, eşzamanlı ısı ve kütle transferinin analitik veya sayısal çözümlerini pratik hesaplamalar ile mümkündür. Bu tür veriler, tahıl depolama, kurutma ve havalandırma ile ilgili sorunlarda çalışırken de değerlidir. Tarımın makineleşmesi hızla büyüyen ve kentleşen bir nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak ve büyük miktarlarda tahılın kurutulması için mekanik yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle kurutucu seçiminde kurutulacak ürünün istenilen özelliklerini kapsayan bir kurutucu seçimi yapılması ve endüstriyel mısırı kurutma sistemleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | REVIEWS |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2022 |
Submission Date | January 6, 2022 |
Acceptance Date | May 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.