Chia (Salvia hispanica L.), Labiate ailesinin bir üyesidir ve tohumları, çiftlik hayvanlarının performansını ve üretkenliğini artırabilecek fenolik bileşikler ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA'lar) bakımından zengin, antioksidan özelliğindedir. Probiyotikler ise hayvan sağlığı ve büyüme performansı üzerinde farmasötik ve/veya metabolik etkilere sahip olabilecek yem katkı maddeleridir. Etki tarzlarındaki farklılıklar nedeniyle, bunların kombinasyonları ruminant hayvanlarda performans, kan ve rumen parametreleri üzerinde ilave etkilere sahip olabilir. Bu amaçla, çalışmada Tuj koyunları (n=20; 1,5 yaşında; ortalama 40,5 kg) her birinde 5 hayvan bulunacak şekilde 1 kontrol ve 3 deneme grubuna ayrılmıştır. Çalışma rasyonlarına ayrı ve kombine olarak, sırası ile 0, %2,5 chia tohumu (CT), 1g/kg probiyotik enzim karışımı (P+E) ve %2,5 CT + 1g/kg P+E ilavesi yapılmıştır. Koyunlar 7 gün adaptasyon ve 14 gün deneme süresi olacak şekilde toplam 21 gün beslenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Tuj koyunlarının rasyonlarına CT ve/veya P+E ilavesinin besi performansı üzerine etkisinin önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Rumen toplam uçucu yağ (tVFA) asitleri konsantrasyonu kontrol grubuna göre artarken (P<0,05), rumen pH’sı etkilenmemiştir (P>0,05). Serum Esterleşmemiş yağ asitleri, Betahidroksibütrikasit, Nitrik oksit ve kalsiyum, değerleri katkı maddesi ilavesi yapılan deneme gruplarında kontrol grubuna göre farklılık gösterirken (P<0,05), serum Malondialdehit, fosfor, total protein ve glikoz konsantrasyonları üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır (P>0,05).
Chia (Salvia hispanica L.) seeds have antioxidant properties that can improve livestock performance and productivity. Probiotics are feed additives that may have pharmaceutical and/or metabolic effects on animal health and growth performance. Due to the differences in their mode of action, it is thought that the combined use of chia seeds, probiotics and enzyme mix will cause additional effects on performance, blood and rumen parameters in ruminant animals. For this purpose, Tuj sheep (n=20; 1.5 years old; average 40.5 kg) were divided into 1 control and 3 experimental groups, each with 5 animals. Trail rations were separately and combined with 0, 2.5% chia seeds (CT), 1g/kg probiotic enzyme mixture (P+E) and 2.5% CT + 1g/kg P+E were added. Sheep were fed for a total of 21 days, with 7 days of adaptation and 14 days of trial period. The results indicated that the effect of adding CT and/or P+E to the diets of Tuj sheep on fattening performance was found to be insignificant (P>0.05). While rumen total essential oil (tVFA) acid concentration increased in the control experimental group (P<0.05), rumen pH was not affected (P>0.05). While the concentrations of serum, non-esterified fatty acids, betahydroxybutyric acid, nitric oxide and calcium values differed from the experimental groups to which feed additives was added compared to the control group (P<0.05), it was observed that they had no effect on serum malondialdehyde, phosphorus, total protein and glucose concentrations (P>0.05).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 12, 2022 |
Submission Date | February 11, 2022 |
Acceptance Date | May 18, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.