The aim of study is to determine the nutrient composition of some food industry under-sieve materials (lentil brokens, chickpea brokens, bean brokens, rice brokens, lentil bran, bulgur bran, corn bran mix, and semolina by-products) using chemical and spectroscopic (NIRS) analysis methods. When the statistical analysis results of the alternative feedstuffs analyzed according to both methods were evaluated, the differences between crude ash, ether extract, crude fiber, ADF, and NDF analysis results were found to be significant (P<0.05). The difference between NDF analysis results was found to be significant (P<0.01). Among the moisture analysis results, the differences between semolina by-products, bulgur bran, corn bran mix, and lentil brokens were statistically insignificant (P>0.05). However, the differences between chickpea brokens, rice brokens, bean brokens, and lentil bran were found to be significant (P<0.05). According to the paired group t-test analysis results of crude protein contents, the differences in corn mix, chickpea brokens, rice brokens, lentil brokens, and lentil bran were found to be significant (P<0.05). On the other hand, there was no difference between the results of semolina by-products, bulgur bran, and bean brokens using chemical and NIRS analysis methods (P>0.05). In the starch analysis results, the differences between the results in the corn mix were found to be statistically insignificant (P>0.05). The difference between the starch analysis results of semolina by-products, bulgur bran, chickpea brokens, rice brokens, bean brokens, lentil brokens, and bran was found to be significant (P<0.01). According to the results of sugar analysis made by chemical and NIRS methods, the difference between semolina, lentil bran, chickpea and rice brokens was found significant (P<0.05). The differences were found insignificant in bulgur bran, corn mix, rice brokens, bean, and lentil brokens (P>0.05). When the metabolizable energy (ME; kcal kg-1) values calculated from the nutrient analysis results were compared, the difference was found statistically insignificant only for corn mix (P>0.05). Although the NIRS is a widespread method thanks to its fast and accurate results, the inability to make the appropriate calibration to represent the raw materials analyzed in our study and also the inhomogeneity of the under-sieve material might be the reasons why the NIRS results do not reflect the chemical analysis.
Çalışma ile, gıda fabrikalarının bazı elek-altı ürünlerinin (mercimek kırığı, nohut kırığı, fasulye kırığı, pirinç kırığı, mercimek kepeği, bulgur kepeği, mısır karması, irmik altı) besin madde kompozisyonunun kimyasal ve spektroskopik (NIRS) analiz metotları kullanılarak tespit edilip, sonuçların arasındaki farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıştır. Her iki yönteme göre analiz edilen yemlerin istatistik analiz sonuçları değerlendirildiğinde, ham kül, ham selüloz, ADF, NDF ve ham yağ analiz sonuçları arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0,05). Nem analiz sonuçları arasında irmik altı, bulgur kepeği, mısır karması ve mercimek kırığı arasındaki farklılık istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Bununla birlikte, nohut kırığı, pirinç kırığı, fasulye kırığı ve mercimek kepeğinin arasındaki farklılıklar ise önemli bulunmuştur (P<0,05). Ham protein içeriklerinin eşleştirilmiş grup t-testi analizi sonuçlarına göre mısır karması, nohut kırığı, pirinç kırığı, mercimek kırığı ve mercimek kepeğinin farklılıkları önemli bulunmuştur (P<0,05). İrmik altı, bulgur kepeği ve fasulye kırığının ise farklı analiz yöntemleri ile saptanan sonuçları arasında bir farklılık saptanmamıştır (P>0,05). Nişasta analiz sonuçları incelendiğinde, sadece mısır karması için farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). İrmik altı, bulgur kepeği, nohut kırığı, pirinç kırığı, fasulye kırığı, mercimek kırığı ve kepeğinin nişasta analiz sonuçları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0,01). Kimyasal ve NIRS metotları ile yapılan şeker analiz sonuçlarına göre, irmik altı, nohut kırığı, pirinç kırığı ve mercimek kepeğinin arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0,05). Bulgur kepeği, mısır karması, pirinç kırığı, fasulye kırığı ve mercimek kırığında ise farklar önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Besin maddesi analiz sonuçlarından hesaplanarak bulunan metabolize olabilir enerji (ME; kcal kg-1) değerleri karşılaştırıldığında, yalnızca mısır karması için fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0,05). NIRS metodu, hızlı ve doğru sonuç vermesi sayesinde yaygınlaşmış bir teknik olmakla beraber, çalışmamızda analizi yapılan hammaddeleri temsil edecek uygun kalibrasyonun yapılamaması ve ürünlerin elek altı olmaları sebebiyle yeterince homojen olmamaları da, NIRS sonuçlarının kimyasal analizleri yansıtmamasının sebepleri olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | March 10, 2023 |
Submission Date | February 22, 2022 |
Acceptance Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.