This study was carried out in order to determine the opportunities that the Amanos mountains and its surroundings, which have an important floral and natural importance in our country, will provide in terms of ecogastronomy. The preference of areas with natural importance in gastronomic tourism activities that have emerged in recent years has made certain areas advantageous. The Amanos Mountains are a long mountain range extending from one end to Kahramanmaraş province and the other end to the town of Samandağ (Hatay), a coastal settlement. This mountain and its surroundings have hosted many different cultures from the past to the present, as well as the areas around which 4 different provinces and 15 district have shared today. On the other hand, this mountain and the cities around it (Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep) are the prominent cities of our country in terms of gastronomy. In the study, the prominent natural areas of the region and the ecogastronomic opportunities that these areas can offer with their general floral structure were evaluated with a multidisciplinary approach. As a result of the study, it has been determined that the floral richness of the abcak region, where the Kahramanmaraş, Hatay and Osmaniye fronts of the Amanos mountains are more advantageous in terms of transportation and settlement, manifests itself on a large scale. On the other hand, although the Plateau settlements in the area offer gastronomic opportunities, it is predicted that it will bring some damages for the region in the future from an ecological point of view. For this reason, it has been concluded that it would be more appropriate from an ecologically point of view to realize the ecogastonomic potential of the Amanos Mountains in their surroundings rather than in the mountain center.
Bu çalışma, ülkemizde önemli bir floral ve doğal öneme sahip olan Amanos dağları ve çevresinin eko-gastronomi açısından sağlayacağı imkanları tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda ortaya çıkan gastronomi amaçlı turizm faaliyetlerinde doğal güzelliklere sahip alanların tercih edilmesi belirli alanları avantajlı hale getirmiştir. Amanos dağları bir ucu Kahramanmaraş ilinde diğer ucu ise bir sahil yerleşim yeri olan Samandağ (Hatay) ilçesine kadar uzanan uzun bir dağ silsilesidir. Bu dağ ve çevresi geçmişten bugüne çok farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı gibi bugün hala etrafında 4 farklı il ve 15 ilçenin paylaşmış olduğu alanları barındırmaktadır. Diğer yandan bu dağ ve çevresinde bulunan iller (Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep) ülkemizin gastronomi açısından öne çıkan şehirleridir. Yapılan çalışmada bölgenin öne çıkan doğal alanları ve bu alanların genel floral yapısı ile sunabileceği ekogastronomik imkanlar multidisipliner bir anlayışla değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda Amanos dağlarının Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye cephesinin ulaşım ve yerleşim bakımından daha avantajlı olduğu ancak bölgenin floral zenginliğinin geniş ölçekte kendini gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer yandan özellikle alanda bulunan yayla yerleşimlerinin gastronomik imkanlar sunmasına rağmen ekolojik açıdan gelecekte bölge için bir kısım zararları beraberinde getireceği öngörülmüştür. Bu nedenle Amanos Dağlarının ekogastonomik potansiyelinin dağ merkezinden ziyade dağ çeperlerinde gerçekleştirilmesinin ekolojik açıdan daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Environmental Sciences, Food Engineering |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | March 10, 2023 |
Submission Date | November 28, 2022 |
Acceptance Date | January 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.