Doğal olarak yetişen bitkilerin antioksidan kapasitesini belirleyen biyoaktif bileşiklerin tespiti, oksidatif strese bağlı hastalıkların tedavisinde kullanımlarını sağlayabilir. Prunus divaricata var (yerel olarak yonuz eriği, yabani erik, yunus eriği ve ekşi erik olarak da bilinir) gibi yüksek rakımlarda yetiştirilen bitkilerin besin değeri yüksek, hastalıkları azaltıcı ve tedavi edici potansiyele sahiptir. Bu çalışmada metanol ekstraktının toplam antioksidan kapasitesi (TAK), toplam oksidan kapasitesi (TOK), oksidatif stres indeksi (OSI) ve toplam polifenolik bileşik (TFB) içerikleri belirlenmiş ve terapötik potansiyelleri değerlendirilmiştir. Meyveler Eylül ayında toplanmış ve oda sıcaklığında ve rutubetsiz ortamda ortalama 20 gün kurutulmuştur. Kurutulmuş meyveler (10 g) metanol (500 mL) içinde eritildi ve toplam antioksidan/oksidan kapasiteleri ekstraksiyon ve buharlaştırma ile belirlendi. TFB, Folin-Ciocalteu reaktif yöntemi kullanılarak spektrofotometrik olarak ölçüldü. Sonuç olarak, yabani erik meyve ekstraktının TAK seviyesi 3.595±0.05 mmol Trolox eşdeğeri/L, TOK seviyesi 15.853±0.09 µmol H2O2 Eşdeğeri/L ve OSI 0.441±0.006 (AU) ve toplam TFB içeriği 41.52 ± 0.17 mg GAE g-1 idi. P. divaricata fenolik bileşikler açısından zengindir ve güçlü bir antioksidan ve oksidan aktiviteye sahiptir. Birçok antioksidan bileşiğin birbirleriyle etkileşimleri sonucunda prooksidan etkiye sahip olabileceğine inanıyoruz. P. divaricata'nın güçlü oksidan aktivitesi, beslenme ve tedavi amaçlı kullanım için dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
Detection of bioactive compounds that determine the antioxidant capacity of naturally grown plants may provide their use in the treatment of oxidative stress-related diseases. Plants grown at high altitudes, such as Prunus divaricata var (locally known as yonuz plum, wild plum, dolphin plum, and sour plum) have high nutritional value, disease-reducing and therapeutic potential. In this study, total antioxidant capacity (TAC), total oxidant capacity (TOC), oxidative stress index (OSI) and total polyphenolic compound (TPC) contents of methanol extract were determined and their therapeutic potential was evaluated. The fruits were collected in September and dried at room temperature and in a humidity-free environment for an average of 20 days. Dried fruits (10 g) were dissolved in methanol (500 mL), and their total antioxidant/oxidant capacity was determined by extraction and evaporation. TPC was measured spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent method. In conclusion, the TAC level of the wild plum fruit extract was 3.595±0.05 mmol Trolox equiv./L, the TOC level was 15.853±0.09 μmol H2O2 Equiv./L and OSI 0.441±0.006 (AU), and the total TPC content was 41.52 ± 0.17 mg GAE g-1. P. divaricata is rich in phenolic compounds and has a strong antioxidant and oxidant activity. We believe that many antioxidant compounds can have a pro-oxidant effect as a result of their interaction with each other. The strong oxidant activity of P. divaricata should be carefully evaluated for nutritional and therapeutic use.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2023 |
Submission Date | August 10, 2022 |
Acceptance Date | December 14, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.