Changes in the global climate, extremely hot seasons and the physiological and physical disorders that occur in plants in regions with water shortage are one of the most important problems today. Although olive is known as the rich fruit of arid lands, wrinkling is seen in the fruit due to extreme heat and drought. As a result, quality losses are experienced in the fruit. In this study, it was aimed to reveal the effectiveness of kaolin clay on olives, which gave successful results in other fruit species exposed to biotic and abiotic stress conditions. As a result of the findings obtained within the scope of the study, the effect of kaolin clay gave positive results in many criteria, and it was determined that it increased the quality of the fruit, especially by preventing the wrinkling of the fruit.
Küresel iklimde meydana gelen değişiklikler, aşırı sıcak geçen mevsimler ve su sıkıntısının yaşandığı bölgelerde bitkilerde ortaya çıkan fizyolojik ve fiziksel bozukluklar günümüzde en önemli sorunlardan birisidir. Zeytin kurak toprakların zengin meyvesi olarak bilinse de aşırı sıcaklardan ve kuraklıktan dolayı meyvede buruşmalar görülmektedir. Bunun sonucunda da meyvede kalite kayıpları yaşanmaktadır. Bu çalışmada, biyotik ve abiyotik stres şartlarına maruz kalan diğer meyve türlerinde başarılı sonuçlar veren kaolin kilinin zeytindeki etkinliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgular neticesinde birçok kriterde kaolin kilinin etkisi olumlu sonuçlar vermiş olup, özellikle de meyvede meydana gelen buruşmaları önleyerek meyvenin kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2023 |
Submission Date | September 15, 2022 |
Acceptance Date | January 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.