Bu çalışmanın amacı amatör ve profesyonel liglerde futbol oynayan sporcuların organik gıda tercihlerini, medeni durum, oynadığı lig, yaş, spor yaşı, eğitim durumu, kronik sakatlık durumu, oynadığı mevki, gelir düzeyi gibi değişkenler açısından incelenmiştir. Çalışma, amatör liglerde oynayan 838, profesyonel liglerde oynayan 233, toplamda 1071 futbol oyuncusu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, “Organik ürün tüketimini etkileyen faktörler ve tutumlar üzerine bir saha çalışması” (Sarıkaya, 2007), “Erciyes Üniversitesi İİBF akademik ve idari personeli ile İİBF işletme gündüz ve ikinci öğretim öğrencilerinin organik ürünleri algılamaları” (Kacur, 2009) ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde iki bağımsız değişken arasındaki anlamlı farkın olup olmadığını belirlemek amacı ile t-Test kullanılmıştır. Birden fazla bağımsız değişkenin kendi aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile Anova, hangi grupların arasında anlamlı fark olduğu ise Tukey Post Hoc testi uygulanmıştır. Sonuçta katılımcılarım medeni durum, kronik hastalık durumu, yaş, eğitim durumu, oynadığı lig ve gelir durumu değişkenlerinde anlamlı fark tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcıların organik gıdalar hakkında bilgi sahibi oldukları ve organik gıdaları sağlıklı buldukları sonucuna da ulaşılmıştır.
The aim of this study was to examine the organic food preferences of the athletes playing football in amateur and professional leagues in terms of variables such as marital status, league played, age, sports age, education status, chronic disease status, position played, income level. The study was carried out on 1071 football players, 838 playing in amateur leagues, 233 playing in professional leagues. Personal Information Form as data collection tool in the study, “A field study on factors and attitudes affecting organic product consumption” (Sarıkaya, 2007), “Perceptions of organic products by Erciyes University İİBF academic and administrative staff and İİBF business day and secondary education students” (Kacur, 2009) scales were used. In the analysis of the data, t-Test was used to determine whether there was a significant difference between the two independent variables. Anova was used to determine the relationship between more than one independent variable, and Tukey Post Hoc test was used to determine which groups were significantly different. As a result, a significant difference was found in the variables of marital status, chronic disease status, age, education status, league played and income status of my participants. In addition, it was concluded that the participants had knowledge about organic foods and that they found organic foods healthy.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | December 4, 2023 |
Submission Date | March 21, 2023 |
Acceptance Date | September 7, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.