Tarım sektörü; gübre kullanımı, tarımsal mekanizasyon, çeltik yetiştiriciliği ve özellikle hayvancılık nedeniyle en önemli sera gazı salınımına neden olan sektörlerden birisidir. Tarım sektörü iklim değişikliğine neden olmakla birlikte iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Tarımsal üretimden kaynaklı sera gazı salınımının azaltılması tarımın sürdürülebilirliği ve insanların gıda güvencesi açısından önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de tarımsal sera gazı emisyonu ile hayvancılık faaliyeti arasında uzun ve kısa dönemli eşbütünleşme, 1990-2019 yıllarını kapsayan veriler kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, doğrudan hayvancılık faaliyetinden kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltma stratejileri tartışılmıştır. Autoregressive Distributed Lag (ARDL) bound testing yöntemi kullanılarak yapılan analiz sonuçlarına göre, büyükbaş hayvan sayısı, küçükbaş hayvan sayısı ve kümes hayvanları sayısı ile CO2 salınımı arasında pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uzun dönemde, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı sayısında meydana gelecek %1’lik bir artış CO2 salınımında, sırasıyla %0.87, %0.09 ve %0.09’luk bir artışa neden olmaktadır. Kısa dönemde ise sadece büyükbaş hayvan sayısı ile CO2 salınımı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, insanların gıda güvencesi sağlamak için hayvansal üretimi artırma çabalarını sera gazı salınımını azaltacak politikalar ile birlikte değerlendirmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
destekleyen kurum bulunmamaktadır
The Agricultural Sector is one of the sectors that cause the most significant greenhouse gas emissions due to using fertilizers, agricultural mechanization, paddy cultivation, and especially animal husbandry. Although the agricultural sector causes climate change, it is one of the sectors most affected by climate change. Reducing greenhouse gas emissions from agricultural production is essential for the sustainability of agriculture and the food security of people. This study analyzes long and short-term cointegration between agricultural greenhouse gas emissions and livestock activities in Türkiye using data covering 1990-2019. According to the analysis results, using the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) bound testing method, a positive and statistically significant relationship was found between the number of cattle, bovine animals, poultry, and CO2 emissions. In the long run, a 1% increase in the number of bovine animals (BA), sheep and goats (SG), and poultry (P) in Türkiye will increase CO2 emissions by 0.87, 0.09, and 0.09%, respectively. In the short term, only a positive and significant relationship was found between the number of bovine animals and CO2 emissions. These results reveal that policymakers should evaluate people’s efforts to increase animal production to ensure food security and policies to reduce greenhouse gas emissions.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Policy |
Journal Section | RESEARCH ARTICLES |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2024 |
Submission Date | February 20, 2023 |
Acceptance Date | August 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 1 |
*This journal is an international refereed journal
*Our journal does not charge any article processing fees over publication process.
* This journal is online publishes 5 issues per year (January, March, June, September, December)
*This journal published in Turkish and English as open access.
* This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.