Bu araştırma, organik domates üretiminden önce uygulanan ön bitki ve organik gübrelerin topraktaki mikobiyota değişimine etkisinin belirlenmesi amacıyla 2011-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Tarla denemeleri, Tesadüf Bloklar deneme deseninde bölünmüş parsellere göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada soğangil, lahanagil ve baklagil+buğdaygillerden üç farklı ön bitki uygulaması (pırasa, brokoli ve fiğ+arpa karışımı) ile kontrol (kışı boş geçiren parsel) ana parsellere, üç farklı organik gübre kaynağı (kompost, organik ticari gübre-1 ve organik ticari gübre-2) ise alt parsellere yerleştirilmiştir. Her bir ön bitki ve organik gübre uygulaması sonrası domates hasadından sonra alınan topraklarda tespit edilen fungal mikroorganizma tür ve miktarının başlangıçtakine göre farklı olduğu tespit edilmiştir. Ön bitki ve organik gübre uygulandıktan sonra domates yetiştirilen topraklardaki Penicillium ve Aspergillus cinslerinin sayısının denemenin başlangıcındaki izolat sayısına göre oldukça azaldığı tespit edilmiştir. Fusarium cinsi içinde en yoğun bulunan tür ise F. oxysporum olarak bulunmuştur. Denemenin başlangıç yılında ve takiben 2012’de, Pythium ve Rhizoctonia gibi çökerten etmenleri yanında antagonist Acremonium cinsi tespit edilmemişken, 2013 ve 2014 yıllarında bu funguslar gözlenmiştir. Deneme başlangıcına göre toplam patojen ve antagonist mikroorganizma miktarı artmıştır. Ön bitki ve organik gübrelemenin domates yetiştirilen parsellerde Trichoderma ve diğer antagonistik mikroorganizmaların artışı için uygun şartları oluşturduğu anlaşılmaktadır. Toprak mikobiyotasının bitkilerdeki hastalıklar üzerine etkileri hakkında detaylı çalışmalar yapılması uygun olacaktır.
This study was conducted to determine the effects of the previous crop and organic fertilizer applications prior to tomato production on changes in soil fungal communities between 2011 and 2014. Field experiments were established according to Split Plots in Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. In the study, three previous crop treatments from Alliaceae, Cruciferae, Fabaceae+Gramineae families (leek, broccoli and vetch+barley mixture) and control (no previous crop during winter season) were placed in the main plots whereas three different fertilizer sources (compost, organic commercial fertilizer-1 and organic commercial fertilizer-2) were placed in the sub-plots. It was determined that fungal microorganism species and their numbers determined in the soil samples taken after tomato harvest following each previous crop and fertilizer applications were different from the initial fungal microorganism profile and number. The numbers of isolates belonging to Penicillium and Aspergillus genera in tomato-grown soils after the previous crop and organic fertilizer applications decreased when compared with the number of initial isolates at the beginning of the experiment. F. oxysporum was found as the most prevalent species in Fusarium genus. While damping-off pathogens, Pythium and Rhizoctonia, and antagonist Acremonium were not observed in the beginning and 2012, they were detected in 2013 and 2014 years. Antagonist and pathogenic microbial community increased, compared to pre-sowing season. It was thought that the previous crop and organic fertilization applications created favorable conditions for the development of Trichoderma and other antagonistic organisms in tomato-grown plots. It can be useful to conduct more detailed studies on the impacts of soil mycobiota on plant diseases.
Tomato rotation; fungi; organic fertilizer; organic agriculture; previous crop; Solanum lycopersicum
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Plant Protection |
Authors | |
Publication Date | July 21, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 31 Issue: 2 |