The aim of this study
is to determine which features are considered by the cotton producers along
with their socio-economic characteristics at the time of purchase of cotton
seeds in Soke District of Aydın Province. In other words, this study was
planned to investigate which the following features such as price, yield, gin
productivity, fibre quality, early harvesting and disease resistance are
considered by the producers on their seed preference. It is important to know the
seed preferences of cotton producers, before developing new domestic cotton
varieties alternative to foreign cotton seeds which have become widespread in
the region in recent years. Conjoint analysis method was used to determine the producers’
seed preferences. Conjoint analysis is one of the methods commonly used in
marketing researches to determine the preferences of consumers. The material of
the study was the primary data belonging to the production of the year 2015
obtained by interviewing cotton producers in Söke District. The proportional
sample method was used to calculate sampling size. The sample volume was
calculated as 95 % confidence interval and 10 % error margin according to the
proportional sample volume formula. In terms of convenience, 5 more producers
were added and negotiations with 100 producers were found to be suitable. The
ten highest cotton-producing villages, where the interviews to be conducted, were
selected from the Farmer Registration System - ÇKS). According to the results
of the study, the preference card rankings of 100 producers and their partial
benefit scores for each feature level were obtained. According to this analysis,
it was determined that the first factor considered more by the producers in
cotton seed variety preference was gin productivity with a rate of 21.31 %. The
second most important factor was the seed price, having a rate of 18.69 %. It was
recommended that cottonseed producers and institutions, which work on the
development of new varieties, focus on especially gin efficiency. In this
context, maintaining the certified seed support with respect to cottonseed is
also important for the certified seed use of the producer.
Bu çalışmanın amacı, Aydın ili Söke
ilçesindeki pamuk üreticilerinin sosyo-ekonomik özellikleri ile birlikte pamuk
tohumu satın almada hangi özellikleri dikkate aldıklarını belirlemektir. Bir
başka ifade ile üreticilerin pamuk tohumu satın alırken fiyat, verim, çırçır
randımanı, lif kalitesi, erkencilik ve hastalıklara dayanıklılık gibi
özelliklerden hangilerini dikkate aldıklarını belirlemektir. Son yıllarda,
yabancı menşeli pamuk tohumu çeşitlerinin yörede hızla yayılması nedeniyle,
ülkemizde bu çeşitlere alternatif yerli çeşitlerin geliştirilmesi için üreticilerin
tercihlerinin belirlenmesi önemlidir. Üreticilerin tohum tercihlerinin
belirlenmesinde Konjoint analiz yöntemi kullanılmıştır. Konjoint analizi
özellikle tüketicilerin tercih özelliklerini belirlemek için pazarlama
araştırmalarında çok sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Araştırmanın
materyalini Söke İlçesinde pamuk üreten üreticilerden anket yolu ile elde
edilen 2015 üretim yılına ait birincil veriler oluşturmaktadır. Söke ilçesinde
görüşülen üretici sayısının belirlenmesinde oransal örnek hacmi yönteminden
yararlanılmıştır. Oransal örnek hacmi formülüne göre %90 güven aralığı
ve % 10 hata payı ile örnek hacmi hesaplanmış ve 100 üretici ile görüşülmüştür. Görüşülen üreticilerin seçileceği köylerin belirlenmesinde Çiftçi
Kayıt Sisteminden (ÇKS) yararlanılmış ve en çok pamuk üretilen 10 köy
belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına
göre; 100 üreticinin tercih kartları sıralaması sonucunda her bir özellik
düzeyine ilişkin kısmi fayda skorları elde edilmiştir. Buna göre üreticilerin
pamuk tohum çeşit tercihlerinde en çok önemsedikleri ilk faktörün % 21.31'lik
bir oran ile çırçır randımanı olduğu belirlenmiştir. İkinci sırada önem verilen
faktör % 18.69'luk oranla tohum fiyatıdır. Pamuk üreticilerinin tohum
tercihinde önemli olan faktörler dikkate alındığında pamuk tohumu üreten ve
çeşit geliştirme araştırmaları yapan kuruluşların özellikle çırçır randımanı
üzerine yoğunlaşmaları önerilmektedir. Bu kapsamda pamuk tohumuna yönelik
sertifikalı tohum desteğinin de devam ettirilmesi üreticinin sertifikalı tohum
kullanımı açısından önemlidir.
Journal Section | Agricultural Economics |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 20, 2017 |
Acceptance Date | March 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 32 Issue: 2 |