Bu çalışma farklı olgunlaşma döneminde, farklı
parçalama boyutu ve sıkıştırma basıncının mısır silajının kalitesi üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla; 1/4 ve 1/2 süt çizgisi olgunluk
dönemlerinde tek sıralı silaj makinesi ile hasat edilen silajlık mısır, hasat
anında ortalama 18 ve 22 mm boyutlarında kıyılmıştır. Elde edilen mısır hasılı,
2 litrelik PVC tüpler içerisine, 1 ve 2 MPa basınç değerlerinde sıkıştırılarak
tam dolu halde ağızları kapatılıp fermantasyona bırakılmıştır. Doksan günlük
fermantasyon sürecinden sonra mısır silajlarının fiziksel ve kimyasal
analizleri yapılmış ve silaj kaliteleri belirlenmiştir. Hasat döneminin
ilerlemesi ile pH, kuru madde (KM), ham kül (HK), ham yağ (HY), nötral
deterjanda çözünmeyen lif (NDF), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve
metebolik enerji (ME) değerleri KM’de % olarak sırasıyla 3.83-3.88,
31.94-33.98, 4.82-5.32, 2.94-2.43, 37.89-43.76, 24.09-27.04 ve 2.32-2.20 Mcalkg-1
olarak belirlenmiştir (p<0.01). Ayrıca hasat döneminin ilerlemesine bağlı
olarak Flieg puanı (FP) 115.74 den 117.62 değerine yükselmiştir (p<0.05).
Sıkıştırma basıncının arttırılması, pH, HY ve ham protein (HP) seviyelerini
sırasıyla 3.84-3.87, 2.62-2.75 ve 7.60-7.77 değerleri arasında değiştirmiştir
(p<0.01). Kıyma boyutunun arttırılması lignin değerini 3.28’den 3.48
değerine yükseltmiştir (p<0.05). Çalışmada elde edilen silajların tümü Flieg
eşitliğine göre 100 puanın üzerinde puan almış pekiyi silaj kalite sınıfında
silajlardır. Çalışmaya göre 1/4 veya 1/2 süt çizgisinde hasat edilen mısırın,
17-20 mm boyutlarında kıyılması ve 1 MPa basınç ile sıkıştırılmasının uygun
olacağı sonucuna varılmıştır.
This study was conducted to determine effects of different
harvesting period, chopping length and compression pressure on corn silage
quality. For this purpose corn, which was at 1/4 and 1/2 milk line maturity
period, was harvested by single row forager and chopped at18 and 22 mm sizes.
Harvested corn was ensiled in 2 liter PVC tubes at 1 and 2 MPa pressure for
fermentation. The physical and chemical analysis was performed after the
ninety-day fermentation process and silage quality was determined. The pH, dry
matter (DM), crude ash (CA), crude fat (CF), neutral detergent fiber (NDF),
acid detergent fiber (ADF) and metabolic energy (ME) values were %3.83-3.88,
31.94-33.98, 4.82-5.32, 2.94-2.43, 37.89-43.76, 24.09-27.04 and 2.32-2.20 Mcal
kg-1 respectively with progressing of harvesting period (p<0.01). Flieg
Scores were also increased from 115.74 to 117.62 depending of harvesting period
(p<0.05). pH, crude fat and crude protein level values were changed
respectively (3.84-3.87), (2.62-2.75) and (7.60-7.77) with increasing of
compressing pressure (p<0.01). Lignin was increased from 3.28 to 3.48
(p<0.05) by increasing the chopping size. The Flieg score of all silages was
100 point Flieg Score. It was concluded that corn harvested at 1/4 or 1/2 milk
line maturity can be chopped at 17-20 mm size and can be compressed with 1 MPa
for well quality silage.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Agricultural Machinery |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2018 |
Acceptance Date | January 21, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 1 |