Gökçeada, organik tarım uygulamaları açısından
ülkemizdeki en uygun bölgelerden biri olup
"organik tarım adası" olarak ünlenmiştir. Gökçeada’da doğal kaynakların kalitesinin
korunmasına yönelik tespitlerin yapılarak gerekli önlemlerin alınması
gerekmektedir. Ekosistemin sürdürülebilirliği için toprak, en temel doğal
kaynaklardan biridir. Toprak kalitesinin sürdürülebilir olması için öncelikle
toprağın korunarak mevcut durumunun belirlenmesi ve varsa risklerin de
belirlenerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu çalışmada Gökçeada
topraklarının erozyona duyarlılığının (erodibilitesinin) RUSLE modelinde
belirtildiği şekilde tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla arazi kullanımı
ayırmaksızın 248 farklı noktadan yüzey toprak örneği alınmış ve gerekli analizler
yapılmıştır. Gökçeada toprakları genel olarak değerlendirildiğinde RUSLE-K
değerlerinin 0 ila 0.65 arasında değiştiği, ortalamanın ise 0.25 olduğu ve
Gökçeada topraklarının yaklaşık % 52'sinde
orta, yüksek ve çok yüksek düzeyde erozyon riski bulunduğu belirlenmiştir.
Gökçeada is one of the most suitable regions for
organic farming practices in our country and known as "organic agriculture
island ". In Gökçeada, necessary measures must be performed to protect the
quality of natural resources by making determinations. Soil is one of the main
natural sources for ecosystem sustainability. In order to obtain sustainable
soil quality, soil must be conserved and current situation risks should be
determined, and then necessary precautions must be taken. In this study, it is
aimed to determine the erosion sensitivity (erodibility) of Gökçeada soil as
specified in the RUSLE model. For this purpose, soil samples were taken from
248 different locations of Gökçeada and necessary soil analyzes were carried
out. It was determined that the RUSLE-K values ranged from 0 to 0.65 and the
mean value was 0.25. There was a medium, high and very high level of erosion
risk in about 52 % of the Gökçeada soil.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Soil Science and Plant Nutrition |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2018 |
Acceptance Date | January 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 1 |