Bu çalışma, farklı dönemlerde serada
yetiştirilen biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) vejetatif
büyüme özellikleri üzerine farklı ışık ve sıcaklık şartlarının kantitatif
etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, cam ve plastik
serada, dört farklı dikim döneminde (Mayıs, Ağustos, Ekim ve Mart) gölgeli ve
gölgesiz şartlarda gerçekleştirilmiştir. Gölgeleme materyali olarak %50 ışık
geçirgenliği olan plastik ağ örtüden yararlanılmıştır. Çalışmada, Çetinel 150
biber çeşidi kullanılmıştır. Işık ve sıcaklığın, biber bitkisinde vegetatif
büyüme parametreleri olan bitki boyu, bitki gövde çapı, yaprak sayısı, toplam
bitki vejetatif kuru ağırlığı, yaprak alanı, oransal yaprak ağırlığı, oransal
gövde ağırlığı, oransal kök ağırlığı, oransal yaprak alanı, net asimilasyon
oranı ve nispi büyüme hızı üzerine olan etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
İncelenen tüm özelliklerden elde edilen verilerin çoklu regresyon analizleri
sonucunda matematiksel modeller elde edilmiş ve oluşturulan modeller 3 boyutlu
grafiklere dönüştürülmüştür. Çalışmada, 14-28 °C sıcaklık ve 70-1500
µmol m-2 s-1 ışık şiddeti sınırlarında incelenen büyüme
parametrelerindeki önemli değişimler, grafiklerden faydalanılarak
açıklanmıştır. Çoklu regresyon analizi sonucunda gerçek ve tahmin edilen büyüme
parametreleri arasında istatistiksel olarak önemli düzeyde bir ilişkinin olduğu
bulunmuştur. Büyüme parametreleri için üretilen denklemlerin regresyon
katsayıları (R2), 0.72 (oransal gövde ağırlığı) ile 0.94 (yaprak
sayısı) arasında değişim göstermiştir. Biber bitkisinde, bitki boyu ve yaprak
alanı artan sıcaklık ve azalan ışıkla beraber eğrisel olarak artmıştır. Artan
sıcaklık ve artan ışık şartlarında, bitki gövde çapı eğrisel olarak artış
göstermiştir. Nispi büyüme hızı (NBH) için optimum sıcaklığın ışık şiddetine
bağlı olarak 24-27 °C arasında olduğu saptanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen
sonuçlar ile özellikle kontrollü seralarda biber üretim planlamasının
oluşturulması yönünde ilk adım atılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Horticultural Sciences |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2019 |
Acceptance Date | December 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 1 |