Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 34 Sayı: 3, 377 - 385, 15.10.2019
https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333

Öz

Bu
araştırma, Siirt ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla 2016-2017
yıllarında ve yaz döneminde yürütülmüştür. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesine
ait Araştırma ve Uygulama arazisinde tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede 4 çeşit ve 1 hat olmak üzere
toplam 5 koca fiğ genotipi kullanılmıştır. Araştırmada incelenen karakterlerin
bazılarında iki yıllık ortalamaya göre istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu 62.8-85.0 cm, yeşil ot verimi
966.8-1420.3 kg da-1, kuru ot verimi 272.3-382.0 kg da-1,
ham protein verimi 55.6-81.3 kg da-1, ham protein oranı % 20.3-21.4,
ADF (Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı % 29.3-33.1, NDF (Nötral Deterjanda
Çözünmeyen Lif) oranı % 38.6-44.8 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen
iki yıllık veriler değerlendirildiğinde; Siirt ekolojik koşullarında koca fiğ
yetiştiriciliği için yeşil ve kuru ot verimi bakımından Balkan genotipi
önerilebilir.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E., 1991. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa-Türkiye.
  • Ammar, H., López, S., Andrés, S., 2010. Influence of maturity stage of forage grasses and leguminous on their chemical composition and in vitro dry matter digestibility. In: Porqueddu C. (ed.), Ríos S.(ed.). The contributions of grasslands to the conservation of Mediterranean biodiversity. Zaragoza: CIHEAM / CIBIO / FAO / SEEP, p.199¬2 03.
  • Anonim, 2016a. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2016b. Siirt Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Laboratuvarı.
  • Anonim, 2017. T.C. Siirt Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013-2017 Faaliyet Raporu.
  • Anonim, 2018. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimat, Fiğ Türleri (Vicia L. species). T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Tescil/Teknik%20Talimatlar/Yem%20Bitkileri/Baklagi1%20Yem%20Bitkileri/01fig.pdf (Erişim tarihi: 18 Haziran2018).
  • Aşçı, Ö.Ö., Eğritaş, Ö., 2017. Yaygın fiğ-tahıl karışımlarında ot verimi, bazı kalite özellikleri ve rekabetin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi. 23: 242-252.
  • Avcıoğlu, R., 2000. Türkiye hayvancılığında kaba yem üretim stratejileri. Uluslararası Hayvan Besleme Kongresi. S.D.Üni. Zir. Fak., 448-455, Isparta.
  • Başbağ, M., Gül, İ., 2004. Diyarbakır koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarında bazı verim ve verim unsurlarının belirlenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3/4): 45-50.
  • Çaçan, E., Kökten, K., 2017. Bingöl koşullarında yaygın ve koca fiğ çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 6 (1):19-23.
  • Çakmak, M., 2002. Koca fiğ (Vicia narbonensis L.)’de Tohumluk miktarının ot ve tane verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Çakmakçı, S., Çeçen, S., 1999. Antalya ilinde bazı tek Yıllık baklagil yem bitkilerinin ekim nöbetine girebilme olanakları üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23: 119-123.
  • Çeçen, S., Öten, M., Erdurmuş, C., 2005. Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(3):331-336.
  • Davis, P.H., Plintman, U., 1970. Vicia L. Flora of Turkey and East Aegean Island, 3, 274-325.
  • Hoy, M.D., Moore, K.J., George, J.R., Brummer, E.C., 2002. Alfalfa yield and quality as influenced by establishment metod. Agronomy Journal, 94(1): 65-71.
  • Lacefield, G.D., 1988. Alfalfa hay quality makes the difference. University of Kentucky Department of Agronomy, Lexington, KY, AGR-137.
  • Manga, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 2003. Baklagil yembitkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı no:7 (Genişletilmiş II. Baskı), Samsun-Türkiye.
  • Özyazıcı, M.A., Manga, İ., 2000. Çarsamba Ovası sulu koşullarında yeşil gübre olarak kullanılan bazı baklagil yembitkileri ile bitki artıklarının kendilerini izleyen mısır ve ayçiçeğinin verim ve kalitesine etkileri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 95-103.
  • Özyiğit, Y., 2018. Antalya sahil koşullarında koca fiğ (Vicia narbonensis L.) yetiştiriciliği için uygun ekim normunun belirlenmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 5(1): 72-78.
  • Sayar, M.S., Han, Y., 2014. Determination of forage yield performance of some promising narbon vetch (Vicia narbonensis L.) lines under rainfed conditions in Southeastern Turkey. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 376-386.Seydoşoğlu, S., Sayar, M.S., Bağbağ, M., 2014. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı koca fiğ genotiplerinin verim ve verim unsurlar. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1): 64-71.
  • Temel, S., Keskin, B., Yıldız, V., Kır, A.E., 2015. Iğdır Ovası taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin kuru ot verimi ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3): 67-76.
  • Van Soest, P.J., 1994. Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University Press. Ithaca, N.Y. p. 528.
  • Yıldırım, S., Parlak, A.Ö., 2016. Tritikale ile bezelye, bakla ve fiğ karışım oranlarının belirlenerek yem verimi ve kalitesine etkileri. Çanakkale Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1): 77-83.
  • Yılmaz, M.F., Erol, A., 2015. Bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) genotiplerinde biyolojik verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(2): 142-151.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel istatistik metodları. Tarım ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları No:121, Ankara.
  • Yücel, C., 2001. Çukurova koşullarında ot ve tohum verimi için umutvar koca fiğ (Vicia narbonensis L.) hatlarının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1): 99-108.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Tarla Bitkileri
Yazarlar

Nizamettin Turan 0000-0002-4026-6781

Hamdiye Sakman Bu kişi benim 0000-0003-2222-805X

Yayımlanma Tarihi 15 Ekim 2019
Kabul Tarihi 30 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Turan, N., & Sakman, H. (2019). Yarı kurak iklim koşullarında yazlık olarak yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 34(3), 377-385. https://doi.org/10.7161/omuanajas.482333
Online ISSN: 1308-8769