Bu çalışmada pirimiphos-methyl
kalıntısının kapya biberinde farklı yıkama uygulamaları ile azaltılması
amaçlanmıştır. Çanakkale ili Çıplak köyünde 2018 yılında yetiştirilen kapya
biberlerinde 3 defa pirimiphos-methyl etkili maddeli insektisit uygulanmıştır.
Biberler, son insektisit uygulamasının 1., 2., ve 3. günlerinde hasat
edilmiştir. Daha sonra biberler, çeşme suyu, sitrik asit, asetik asit
çözeltileri ve ultrasonic banyo ile yıkama uygulamalarından (2 ve 5 dakika
boyunca) geçirilmiştir. Kalıntı analizleri, QuEChERS analiz methodu ile
gerçekleştirilmiştir. Her yıkama uygulaması için işleme faktörü (Pf) ve
pestisit azalma oranları 3 farklı hasat zamanı ve 2 farklı uygulama süresi esas
alınarak hesaplanmıştır. Pf değerleri,
tüm uygulamalarda 1’den daha az bulunmuştur. Yıkama süreleri arttıkça (2 ve 5
dk) kalıntı miktarı azalmıştır. Aynı şekilde hasat zamanı arttıkça kalıntı
azalma oranı da düşmüştür. Bu durumda Pf de artış göstermiştir. Yıkama
uygulamalarının pirimiphos-methyl kalıntısını azaltma oranlarına göre etkinlikliklerinin
sırasıyla ultrasonik yıkama> sitrik asit >asetik asit> çeşme suyu
şeklinde olduğu belirlenmiştir. Pirimiphos-methyl için en düşük azalma; 2.
günde alınan örneklerde 2 dakikalık çeşme suyu (%14.97) uygulaması ile, en
yüksek kalıntı azalma ise 1. günde alınan örneklerde 5 dakikalık ultrasonik
yıkamada (%87.16) elde edilmiştir.
Bu çalışmadaki verilerin istatistiki değerlendirilmesinde katkıları için Doç. Dr. Fatih Kahrıman’a teşekkür ederiz.
Removal of pirimiphos-methyl residues from Capia
peppers by different washing applications was investigated. Capia peppers,
grown in the field located in Çıplak village of Çanakkale in 2018, were sprayed
three times with pirimiphos-methyl. Peppers were harvested after 1st,
2nd and 3rd day of last pesticide application. Then, peppers were treated with tap water, acetic
acid and citric acid solutions and ultrasonic cleaning applications (for 2 and
5 min.). Residue analyses were carried out with QuEChERS analytical method.
Processing factors (Pf) and reduction rates were calculated for each washing
application based on three different harvest times and two different
application times. Pf values were less than 1 for all cases. The residues
decreased during washing applications with increasing washing duration. Also,
reduction rate of primphosmethyl residues decreased with the increased harvest
times. This in turn corresponded to an increase in Pf. The order of washing
applications, in terms of the reduction rates of the pirimiphos-methyl residue
(from highest to lowest), is as follows; ultrasonic cleaning> sitric
acid> acetic acid> tap water. The lowest reduction rate (14.97%) for
pirimiphos-methyl was observed in 2 min tap water applications of 2nd -day
samples. The higher reduction rate (87.16%) of pirimiphos-methyl was observed
in 5 min ultrasonic cleaning applications of zero day samples.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Publication Date | February 14, 2020 |
Acceptance Date | January 22, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 35 Issue: 1 |