Bu çalışma, Türkiye’de yetiştirilen 5 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinin (Karatay-94, Beyşehir, Ayrancı, Kral-97 ve Larende) kimyasal kompozisyonu, in vitro gaz üretimi (GÜ), organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Arpa çeşitlerinin nişasta, ham protein (HP), asit (ADF) ve nötr çözeltide (NDF) çözünmeyen lif içerikleri sırasıyla %50.37-53.17, %9.72-11.83, %5.38-8.52, %19.86-23.37 ve %1.23-2.95 arasında olduğu belirlenmiştir. Gaz üretimi, metabolize edilebilir enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) ve organik made sindirimine (OMS) ait değerler de sırasıyla 42.23-46.51 mL 200 mg-1 kuru madde (KM), 7.74-8.44 ve 4.56-5.0697 MJ kg-1 KM ve %51.79-56.14 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda Larende, Beyşehir, Karatay-97 ve Ayrancı çeşidinin HP içeriği hariç, ADF, NDF ve asit çözeltide çözünmeyen lignin (ADL) içerikleri Kral-97 çeşidine göre daha düşük (P<0.001) bulunmuştur. Çeşitler arasında nişasta, GÜ ve NEL değerleri benzer bulunurken OMS ve ME düzeyi Larende çeşidinde Kral-97’den daha yüksek saptanmıştır (P<0.05). Bu sonuçlar, incelenen arpa çeşitlerinin geviş getiren hayvanların beslenmesinde başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
This experiment was compare to determine the nutrient contents, gas production (GP), organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) levels of 5 barley (Hordeum vulgare L.) varieties (Karatay-94, Beyşehir, Ayrancı, Kral-97 ve Larende) grown in Turkey. The crude protein content (CP) of barley varieties ranged from 9.72 to 11.83%; neutral detergent fiber (NDF) from 19.86 to 23.37%; acid detergent fiber (ADF) from 5.38 to 8.52% and acid detergent lignin (ADL) from 1.23 to 2.95%. Total gas production ranged from 42.23 to 46.51 mL 200 mg-1 DM, ME from 7.74 to 8.44 MJ kg-1 DM, NEL from 4.56 to 5.06, OMD from 51.79 to 56.14%. As a result of this research it has been determined that ADF, NDF and ADL contents of Larende, Beyşehir, Karatay-97 and Ayrancı were significantly lower than those of Kral-97 (P<0.001), except for CP; starch, GP and NEL were similar among barley varieties. However, OMD and ME of Larende were significantly higher (P<0.05) than those of Kral-97. These results showed that the studied barley varieties can be used successfully in the feeding of ruminant animals.
Barley variety Chemical composition Digestibility Energy value Feed value İn vitro gas production
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Publication Date | February 14, 2020 |
Acceptance Date | February 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 35 Issue: 1 |