Bu çalışmada korunga (K) ile mısır ve sorgum (M/S) yalın ve karışık ekimlerinin ot verimi ve silaj kalitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme 2022 yılında 3 tekrar ve ikili karışım oranlarında (%80M-%20K %60M-%40K, %30M-%70K; %80S-%20K, %60S-%40K, %30S-%70K, %100M, %100K, %100S) yürütülmüştür yapılmıştır. İşlemlerin silolama öncesi kuru ot verimi ile yeşil ot verimleri belirlenmiştir. Fermantasyon sonrası açılan kuru madde oranı, pH, ham protein, ADF, NDF, mineral maddeler, organik asit parametreleri belirlenmiştir. En yüksek verim silolama öncesi mısırdan elde edilmiş olup, korunga oranının artmasıyla verim azalmıştır. Silolama sonrasında tüm silaj parametreleri karışım oranlarından etkilenmiştir. Korunga oranı azalmasıyla karışım silajlarının kuru maddesi ve pH'ı önemli ölçüde azalırken, ham protein ve mineral maddeleri ise artmıştır. En yüksek kuru madde oranı yalın korunga silajında belirlenmiştir. En yüksek laktik asit ve asetik asit içerikleri sırasıyla %80S-%20K ve %60S-%40K silajlarında belirlenmiştir. Ayrıca korunga silajına sorgum ilavesi mısıra göre laktik asit içeriğini arttırmıştır. Sonuç olarak korunga ile mısır ve sorgum karışık ekimi karlı yem üretimi sağlarken, silaj kalitesini de iyileştirmiştir.
The aim of the study was to determine forage yield and silage quality in maize/sorghum (M/S) with sainfoin (SA). The field trial was conducted in 2022 to study the effects of different binary sowing ratios (80%M-20%SA, 60%M-40%SA, 30%M-70%SA; 80%S-20%SA, 60%S-40%SA, 30%S-70%SA, 100%M, 100%SA, 100%S) in 3 replications. Prior to ensiling, the hay yield and fresh yield in the intercropping plots were measured. Parameters of dry matter ratio, pH, crude protein, ADF, NDF, mineral matters, and organic acid were defined in silages opened after fermentation. Before ensiling the highest yield was obtained from maize and yield decreased with an increase in sainfoin sowing density. After ensiling, all of the silage parameters were affected by mixing ratios. When the sainfoin ratio was decreased, dry matter, crude protein, and pH of mixture silages were dramatically reduced, but mineral matters were increased. The highest dry matter was determined in sole sainfoin silage. The best results of lactic acid and acetic acid contents were defined in 80%S-20%SA and 60%S-40%SA silage (except for sole treatments). Besides, it was seen that the addition of sorghum to sainfoin silage increases lactic acid content compared to maize. As a result, intercropping of sainfoin with maize and sorghum provided profitable feed production and improved silage quality. As a result, intercropping of sainfoin with maize and sorghum provided profitable feed production and improved silage quality.
Fermentation Forage yield Intercropping Organic acid Protein.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 3 |