Bu çalışmanın amacı glutamin ve kreatin kombine tüketiminin bisikletçilerin performansına akut etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmaya lisanslı, aktif ve antrenmanlı 8 erkek bisikletçi (yaş: 25,85 ± 9,75 yıl; boy uzunluğu: 174,71 ± 5,18 cm; vücut ağırlığı: 69,81 ± 7,16 kg; beden kütle indeksi (BKİ): 22,95 ± 2,97 kg/m2; sporcu yaşı: 5,28 ± 2,28) gönüllü olarak katıldı. Randomize, tek kör ve çapraz döngü çalışmada, bisikletçiler rastgele 2 gruba ayrıldı ve 48 saat ara ile glutamin&kreatin (SUP) veya plasebo (PLA) alarak fonksiyonel eşik güç (FTP) testini uyguladı. Testlerin ardından Borg Skalası, Görsel Analog Skala (GAS) ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ) uygulandı. Gruplar arası karşılaştırma bağımlı örneklem t-test ile analiz edildi. Ayrıca etki büyüklüğünün hesaplanması için Cohen’s d formülü uygulandı. Testler sonucunda kalp atım hızı (KAH), kadans, FTP (ortalama güç, W, W/kg), algılanan zorluk derecesi (AZD) ve GAS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı tespit edildi (p>0,05). Ayrıca, SUP grubu lehine kadans değerlerinde düşük (0,34) ve GAS değerlerinde yüksek etki büyüklüğü (0,83) bulunurken, AZD değerlerinde PLA grubu lehine orta etki büyüklüğü (0,61) tespit edildi. GSDÖ bulgularında gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda glutamin&kreatin kombine tüketiminin fonksiyonel eşik güç (FTP) ve performans üzerine akut etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, glutamin&kreatin tüketiminin kas ağrılarına olumlu etki ettiği söylenebilir.
The aim of this study was to investigate the acute effect of the combined consumption of glutamine and creatine on the performance of cyclists. Eight licensed, active, and trained male cyclists (age: 25.85 ± 9.75 years; height: 174.71 ± 5.18 cm; body weight: 69.81 ± 7.16 kg; body mass index (BMI): 22.95 ± 2.97 kg/m2; sports age: 5.28 ± 2.28 years) voluntarily participated in this study. In a randomized, single-blind, and cross-over design, the cyclists were randomly divided into 2 groups and performed the functional threshold power (FTP) test by taking glutamine&creatine (SUP) or placebo (PLA) at a 48-hour interval. The Borg Scale, Visual Analog Scale (VAS), and Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) were utilized at the end of the tests. Between-group comparisons were analyzed with paired sample t-tests. Cohen’s d formula was applied to calculate the effect size. No statistical significance was found in heart rate (HR), cadence, FTP (average power, W, W/kg), rating of perceived exertion (RPE), and VAS values (p>0.05). Also, while there was a small effect size in cadence (0.34) and a large effect size in VAS (0.83) in favor of the SUP group, a medium effect size (0.61) was observed in RPE in favor of the PLA group. In GSRS results, no significant difference was observed between the groups (p>0.05). In conclusion, it was determined that glutamine&creatine coingestion had no acute effect on functional threshold power (FTP) and performance. However, it can be said that glutamine & creatine consumption has a positive effect on muscle pain.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Nutrition |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2024 |
Submission Date | January 20, 2024 |
Acceptance Date | April 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 15 Issue: 1 |