Review
BibTex RIS Cite

Zerdeçalın Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Potansiyel Terapötik Etkisi

Year 2023, Volume: 1 Issue: 1, 2 - 5, 31.12.2023

Abstract

Curcuma longa'nın rizomlarından elde edilen zerdeçal, eski çağlardan beri birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Zerdeçal, baharat ve renk verici olarak kullanımının yanı sıra Hindistan'da yüzyıllardır tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Kurkumin, zerdeçaldan izole edilen ve anti-inflamatuar, antioksidan, antiapoptotik, antikanser, antitümör
ve antimetastatik aktiviteler sergileyen başlıca polifenoldür. Mevcut kanıtlar, kurkuminin, reflü özofajit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, kolorektal kanser, karaciğer hasarı, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar ve nekrotizan ajanların neden olduğu gastrik mukozal hasara karşı koruma gibi gastrointestinal sistemde çok çeşitli faydalı özellikler sergileyebileceğini göstermektedir. Son zamanlarda deney hayvanlarında ve insanlarda Helicobacter pylori enfeksiyonunun tedavisinde kurkumin kullanımı bir adjuvan olarak önerilmektedir

References

  • Akbay, G.D., Pekcan A.G., (2016). Zerdeçal: Beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi. Bes Diy Derg 44(1):68-72
Year 2023, Volume: 1 Issue: 1, 2 - 5, 31.12.2023

Abstract

References

  • Akbay, G.D., Pekcan A.G., (2016). Zerdeçal: Beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi. Bes Diy Derg 44(1):68-72
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nursing (Other)
Journal Section Reviews
Authors

Damla Şatana This is me 0009-0003-4048-6762

Şükriye Yeşilot

Publication Date December 31, 2023
Submission Date November 26, 2023
Acceptance Date December 22, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Şatana, D., & Yeşilot, Ş. (2023). Zerdeçalın Gastrointestinal Sistem Hastalıklarında Potansiyel Terapötik Etkisi. OneHealth Plus Journal, 1(1), 2-5.