BibTex RIS Cite

Çakıldak Fındık Çeşidinde Kurutma Ortamları ve Muhafaza Süresine Bağlı Olarak Meydana Gelen Değişimler

Year 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 272 - 285, 29.12.2016

Abstract

Bu araştırma, 2013-2015 yılları arasında Çakıldak fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada
örnekler beton harman, çimen harman ve kurutma makinesinde kurutulmuş, 18 ay adi depo
şartlarında depolanmış ve meyve özelliklerindeki değişim incelenmiştir. Depolama süresince her
üç ayda bir yağ (%), protein (%), serbest yağ asitliği (%), peroksit sayısı (meqO2/kg), ransimat
(h), nem oranı (%) ve su aktivitesi özellikleri incelenmiştir. Depolama süresince protein oranı %
14.42-17.22, yağ oranı % 48.62-51.93, serbest yağ asitliği % 0.09-0.48, peroksit sayısı 0.026-
0.616 meqO2/kg yağ, ransimat değeri 3.51-4.75 h, nem % 3.43-5.18 ve su aktivitesi değeri 0.37-
0.58 arasında değişmiştir. Depolama süresince en düşük serbest yağ asitliği değeri ve en yüksek
ransimat değeri kurutma makinesi ortamında tespit edilmiştir. Depolama süresince hiçbir ortam
ve zamanda aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin tespit edilmemiştir. Çalışma sonucunda meyve
kalitesi ve muhafazası üzerine kurutma makinesinin daha etkili olduğu görülmüştür.

References

  • Akar, A., 2016. Tombul, Palaz ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Elle ve Patozla
Year 2016, Cilt: 6 Sayı: 2, 272 - 285, 29.12.2016

Abstract

References

  • Akar, A., 2016. Tombul, Palaz ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Elle ve Patozla
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Review Articles
Authors

Ali Turan This is me

Ali İslam

Publication Date December 29, 2016
Submission Date January 25, 2017
Published in Issue Year 2016 Cilt: 6 Sayı: 2

Cite

APA Turan, A., & İslam, A. (2016). Çakıldak Fındık Çeşidinde Kurutma Ortamları ve Muhafaza Süresine Bağlı Olarak Meydana Gelen Değişimler. Ordu Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 272-285.