Bu araştırma, 2013-2015 yılları arasında Çakıldak fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada
örnekler beton harman, çimen harman ve kurutma makinesinde kurutulmuş, 18 ay adi depo
şartlarında depolanmış ve meyve özelliklerindeki değişim incelenmiştir. Depolama süresince her
üç ayda bir yağ (%), protein (%), serbest yağ asitliği (%), peroksit sayısı (meqO2/kg), ransimat
(h), nem oranı (%) ve su aktivitesi özellikleri incelenmiştir. Depolama süresince protein oranı %
14.42-17.22, yağ oranı % 48.62-51.93, serbest yağ asitliği % 0.09-0.48, peroksit sayısı 0.026-
0.616 meqO2/kg yağ, ransimat değeri 3.51-4.75 h, nem % 3.43-5.18 ve su aktivitesi değeri 0.37-
0.58 arasında değişmiştir. Depolama süresince en düşük serbest yağ asitliği değeri ve en yüksek
ransimat değeri kurutma makinesi ortamında tespit edilmiştir. Depolama süresince hiçbir ortam
ve zamanda aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin tespit edilmemiştir. Çalışma sonucunda meyve
kalitesi ve muhafazası üzerine kurutma makinesinin daha etkili olduğu görülmüştür.
Journal Section | Review Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 29, 2016 |
Submission Date | January 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |