Garden nasturtium (Tropaeolum majus L.) belongs to the family Tropaeolaceae. It is also a very popular among edible flowers in recent years. In many places in Turkey, it is used visually in parks and gardens and spontaneous grown as well. Edible flowers have been used in many countries of the world for centuries in terms of nutritional value, medical effect, taste, shape and aesthetic appearance. Garden nasturtium is the most popular among these. In this review, the definition and, were emphasized growing with some biochemical characteristics of garden nasturtium have been examined and the importance has also been put forward.
Latin çiçeği (Tropaeolum majus L.) Tropaeolaceae familyasına ait süs bitkisi olarak
yetiştirilen son yıllarda da yenilebilir çiçekler arasında oldukça popüler bir
bitkidir. Türkiye’de birçok yerde spontane yetişmesinin yanı sıra park ve
bahçelerde de görsel olarak kullanılmaktadır. Yenilebilir çiçekler
dünyanın pek çok ülkesinde besin değeri, tıbbi etkisi, tadı, şekli ve estetik
görüntüsü bakımından yüzyıllardır kullanılmaktadır ve Latin çiçeği bunların en popüler olanıdır. Bu derlemede Latin çiçeğinin
tanımına ve yetiştiriciliğine vurgu yapılmış ve bazı biyokimyasal özellikleri
üzerine yapılan araştırmalar incelenerek önemi ortaya konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2018 |
Submission Date | July 20, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 1 |