Türklerinyemek kültürü içerisinde, Orta Asya Türklerine kadar uzun bir geçmişe sahip olanve gıda teknolojisi açısından önemli bir çeşitliliği ve ticaret hacmi olan şerbet, 1960’lı yıllarda içecek sanayisinin kurulup genişlemesiyle revaçtaki yerini kaybetmiştir.Özellikle Osmanlı dönemindefazlaca tüketilen bu kültür içeceği, günümüzde gazlı içecekler ve çaya yenik düşmüştür.Bunun arka planında gazlı içeceklerin ferahlatıcı etkisinin daha yüksek olması, her an bulunabiliyor olması, uzun ömürlü olması ve standart lezzette olması gibi faktörler sayılabilir. Bu çalışmada aslında şerbetin kadim bir geçmişinin olduğu, özellikle Osmanlı döneminde bir tüketim maddesi olmakla birlikte yaşam kültürü üzerinde ne kadar derin izler bıraktığı vurgulanmıştır. Bundan ayrı olarak Osmanlı döneminde üretilen şerbetlere gıda teknolojisi açısından bakılmış ve günümüzde de ticarete konu edilmesi amacıyla 25 tanesinin üretim tariflerine yer verilmiştir. Ayrıca yeni geliştirilen şerbetler, şerbet üretim prosesleri ve şerbetin biyoaktif özelliklerini konu alan güncel bazı bilimsel çalışmalar derlenmiştir. Bu çalışma ile özellikle Osmanlı döneminde en çok tüketilen şerbetlerin günümüz üretim ve muhafaza teknolojisi ile yeniden üretilip halkın beğenisine sunulmasına katkı verilmesi amaçlanmıştır.
Sherbet, a beverage with a rich historical significance in Turkish culinary culture, traces its origins to the Turks of Central Asia. However, its popularity experienced a significant decline during the 1960s with the rise of the beverage industry. This traditional drink, once widely consumed in the Ottoman Empire, has since been overshadowed by carbonated beverages and tea. Factors such as the enhanced refreshing sensation of carbonated beverages, their constant availability, extended shelf life, and consistent flavor contribute to this shift. This study underscores the ancient origins of sherbet and its considerable impact on cultural life, particularly during the Ottoman Empire. Additionally, it examines sherbets made during the Ottoman period from a food technology perspective, incorporating production recipes for 25 different sherbets for potential contemporary commercial use. Moreover, the study compiles recent scientific investigations on newly produced sherbets, including their production techniques and bioactive properties. The primary aim of this study is to contribute to reproducing the most popular sherbets consumed during the Ottoman period using modern production and preservation techniques, making them accessible to the public.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Ottoman Culture and Art |
Journal Section | Compilation |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2024 |
Submission Date | May 14, 2024 |
Acceptance Date | July 2, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 22 |
Indexes
SCOPUS, TÜBİTAK/ULAKBİM TR DİZİN [SBVT]
INDEX COPERNİCUS [ICI], ISAM, SOBIAD and Scilit.
Unless otherwise stated, the articles published in our magazine are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) license. All authors and translators who submit texts for publication in the journal are expected to be the sole copyright holders of the submitted text or to have obtained the necessary permissions. By submitting texts to the journal, authors and translators implicitly accept that these texts will be licensed under CC BY 4.0 unless explicitly stated otherwise to the editors at the outset.