Nutrition is one of the most basic physiological
needs of human beings. This basic need has been handled only in terms of
providing the necessary conditions for the survival of mankind until today.
However, food is not only a need for maintaining life but also a phenomenon
which enables us to enjoy life, removes us from the captive effect of fast
life, at the same time. It expresses a situation that brings us together with
our traditional values, enables us to comprehend the meaning of life and leads
us to bring our roots to the future. One of the best ways for achieving this is
the Slow Food Movement. Slow Food is an international movement aiming common
cultural and gastronomic sustainability. At the same time, Slow Food defends
the bio-diversity of food, agriculture around the world. It protects domestic
or wild animal and vegetable species. It mediates for the consciousness of the
consumer. It endeavors to ensure the sustainability of the cultural identities
which are depended on food and gastronomic traditions. It researches the
processing techniques inherited from tradition In the field of food and
agriculture. Today when fast food eating habits are spreading, becoming
prevalent and effective of slow food movement which serves as a bridge to reach
healthy food, undoubtedly depends on supporting. For this reason, in this study
the tasks and the responsibilities of the municipalities in the implementation
of the Slow Food Movement which is also the basis of the Cittaslow movement are
researched.
Beslenme insanoğlunun en temel fizyolojik
ihtiyaçlarından biridir. Bu temel ihtiyaç bugüne kadar sadece insanoğlunun
yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli koşulları sağlaması açısından ele
alınmıştır. Oysaki yemek sadece yaşamı devam ettirmek için bir zorunluluk değil
aynı zamanda hayattan zevk almamızı sağlayan, hızlı yaşamın esir alıcı
etkisinden bizleri uzaklaştıran bir olgudur. Geleneksel değerlerimizle bizi
buluşturan, hayatın anlamını idrak etmemizi sağlayan ve köklerimizi geleceğe
taşımamıza vesile olan bir durumu ifade etmektedir. Bunu gerçekleştirmenin en
iyi yollarından biri Slow Food Hareketidir. Slow Food, ortak kültürel ve
gastronomik sürdürülebilirliği amaçlayan uluslararası bir harekettir. Slow Food
aynı zamanda, dünya genelinde gıda tarım bio-çeşitliliğini savunur. Evcil ya da
vahşi hayvan ve sebze türlerini korur. Tüketicinin bilinçlenmesine aracı olur.
Gıda ve gastronomik geleneklerin bağlı olduğu kültürel kimliklerin
sürdürülebilirliğinin sağlanmasına çalışır. Yiyecek ve tarım alanında,
geleneklerden miras kalan işleme tekniklerini araştırır. Fast food yeme
alışkanlıklarının yaygınlaştığı günümüzde sağlıklı gıdaya ulaşmada bir köprü
görevi gören slow food hareketinin yaygınlaşması ve etkin olabilmesi hiç
kuşkusuz desteklenmesine bağlıdır. Bu nedenle bu çalışmada özellikle Cittaslow
(sakin kent) hareketinin de temelini oluşturan Slow Food Hareketinin
uygulanmasında belediyelerin görev ve sorumlulukları bu alanda yürüttükleri
faaliyetler incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 22, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 - Special Issue:1 |