Doğada bulunan kaynaklardan bol miktarda elde edilebilen kitosan, canlılara karşı toksik özelliğinin olmaması, biyolojik olarak parçalanabilirliği, biyouyumluluğu, kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından diğer biyopolimerlere göre üstün özellikler göstermesi nedeniyle birçok endüstri dalı için uygun bir maddedir. Doğal bir biyopolimer olan kitosan, başta gıda, kozmetik, ziraat, tıp, kâğıt ve tekstil olmak üzere birçok endüstri dalında kullanım alanı bulmuştur. Nanoparçacıkların biyobozunur polimerlerle modifiye edilerek güçlendirilmesiyle tamamen farklı özelliklerde yeni malzemeler geliştirilmekte ve bazı materyallerin olumsuz özellikleri iyileştirilebilmektedir. Bu çalışmada biyobozunan ve toksik özelliği olmayan, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen, doğada bol bulunan çevre dostu kitosan biyopolimeri ile organokil haline dönüştürülen sodyum montmorillonit (Na+MMT) tipi killerden, biyonanokompozit hazırlama teknikleri incelenmiştir. Farklı spektroskopik yöntemlerle karakterize edilen bu biyonanokompozitlerin hedeflenen uygulama alanlarına yönelik özellikleri incelenmiş, ayrıntılarıyla bilgi verilmiş ve şimdiye kadar yapılmış olan çalışmalar irdelenmiştir.
Chitosan, which could be obtained abundantly from natural sources, is a suitable material for many applications in food, cosmetics agriculture, medical, paper and textile industries since it non-toxic, biodegradable, biocompatible, and superior to other biopolymers because of its chemical and physical properties. Modifying nanoparticles with biodegradable polymers yield to new and reinforced materials with drastically different properties while some inappropriate properties could be improved. This study investigates bionanocomposite preparing methods from biodegradable, non-toxic, abundant and obtained-from-edible-sources chitosan and sodium montmorillonite type clays (Na+MMT), which has been transformed into organoclay. These bionanocomposites have been characterized by various spectroscopic characterization methods for targeted applications, and detailed information as well as existing studies has been provided
Other ID | JA96EH66JP |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 19 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.