Bu
çalışmada çimento pastalarında yüksek fırın cürufu içeriği ve su/çimento
oranının elektriksel öz direnç üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Farklı
su/çimento oranlarında ve farklı oranda bağlayıcı içeren karışımlar
hazırlanmıştır. Karışımlarda çimento
yerine ağırlıkça %0, %10, %20, %30 oranlarında yüksek fırın cürufu konulmuştur.
Taze haldeki çimento pastalarına kalıp içerisinde elektrik akımı uygulanmış,
ölçümler oda sıcaklığında yapılmıştır. Elektrik akımı uygulanmış ve elektrik
akımı uygulanmamış numunelerdeki hidratasyon zamanı ile elektriksel öz direnç
arasındaki farklar araştırılmıştır. Sonuç olarak, çimento pastalarına yüksek
oranda yüksek fırın cürufu konulması ve elektrik akımı uygulanması ile priz
süresi kısalmaktadır.
In this study, the effects of blast furnace slag content
and water/cement ratio at cement pastes on the electrical resistivity were
investigated. Admixtures having different water/cement ratios and admixtures
having binder at different dosage levels were prepared. The blast furnace slag was
used in the admixtures by replacing the cement in ratio of 0%, 10%, 20% and 30%
by weight. Electrical current was applied to the fresh cement pastes in the
molds. The measurements were done at room temperature. The differences between electrical
resistivity and hydration time with and without electric current application on
the specimens were investigated. As a
result, adding blast furnace slag at a high proportion and application of
electrical current to the cement pastes shorten the setting time.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Submission Date | October 10, 2016 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 21 Issue: 2 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.