Aim: This study aims to investigate the relationship between hedonic hunger and food intake among university students.
Material and Methods: This cross-sectional, descriptive study was conducted with voluntary participants enrolled in the faculty of health sciences of a foundation university between February and May 2022. The sample size was determined as 197 individuals using G*Power 3.1.9.7 software, with an effect size of 0.25, an error rate of 0.05, and a 95% power. A total of 199 students who agreed to participate formed the study's sample. Participants' demographic information and eating habits were collected through a general information form, while hedonic hunger status was assessed online using the power of food scale (PFS). Eating habits were correlated with PFS scores.
Results: In comparison to the female gender, the BMI score was found to be higher in the male gender (p<0.05). Additionally, within the BMI classification, participants categorized as mildly obese exhibited a higher BMI score (p<0.05). Participants who made food choices had significantly lower levels of PFS in terms of food accessibility, food availability, and tasting food compared to non-choosers (p <0.05).
Conclusion: The presence of particularly palatable foods in an obesogenic environment suggests that hedonic hunger may contribute to obesity. Gender differences in hedonic hunger, as well as correlations between BMI and WHR scores, have been observed. Furthermore, dietary habits have been found to be closely associated with gender, BMI, and the WHR scores used in the measurement of hedonic hunger. Identifying these habits can be utilized as a therapeutic strategy in the prevention and treatment of chronic diseases associated with dietary habits, such as obesity.
Amaç: Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin besin alımlarının hedonik açlıkla olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel, tanımlayıcı tipte olan bu çalışma Şubat- Mayıs 2022 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören gönüllü katılımcılar ile yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.7 programı ile etki büyüklüğü 0,25 hata oranı 0,05 ve yüzde 95 güçle 197 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 199 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcıların demografik bilgileri ve beslenme alışkanlıkları genel bilgi formu ile hedonik açlık durumu ise besin gücü ölçeği (BGÖ) ile çevrimiçi olarak sorgulanmıştır. Beslenme alışkanlıkları BGÖ puanı ile ilişkilendirilmiştir.
Bulgular: Erkek cinsiyette kadın cinsiyetine göre BGÖ puanı daha yüksek bulunmuştur. (p<0,05). BKİ sınıflandırmasında da hafif şişman katılımcılarda BGÖ puanı daha yüksek bulunmuştur. (p<0,05). Yemek seçiminde bulunan katılımcıların BGÖ besine ulaşılabilirlik, besin mevcudiyeti, besin tadına bakılması düzeyleri yemek seçmeyenlere göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: Özellikle lezzetli besinlerin bulunduğu obezojenik ortamda hedonik açlığın obeziteye yol açacağını düşündürmektedir. Hedonik açlıkta cinsiyet farklılıkları ve BKİ ile BGÖ puanları arasında korelasyon gözlemlenmiştir. Ayrıca beslenme alışkanlıkları cinsiyet, BKİ ve hedonik açlığın ölçümünde kullanılan BGÖ puanları ile yakından ilişkili bulunmuştur. Bu alışkanlıkların saptanması obezite gibi beslenme alışkanlıkları ile ilişkili kronik hastalıkların önlenmesinde tedavi stratejisi olarak kullanılabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 22, 2024 |
Submission Date | August 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 |