Aim: A healthy diet supports the body's energy and physiological needs with adequate nutrients. The Mediterranean diet (MD) exemplifies balanced nutrition and can have protective effects on health. This research aims to evaluate the impact of adhering to the MD on the mental health of adults during the COVID-19 pandemic.
Material and Methods: Data were collected through an online questionnaire including socio-demographic characteristics, the Mediterranean Diet Adequacy Scale (MEDAS), and the Warwick Edinburgh Mental Well-Being Scale (SWEMWBS). The questionnaire was shared via social media or email using a link. The study included 129 individuals (52 men, 77 women) who responded approximately one week after the questionnaire was shared.
Results: The mean age of individuals was 26.5±7.37. Most men (59.61%) had a normal weight, while most women (50.65%) were overweight or obese. The majority of individuals (58.14%) showed low adherence to the MD, with a mean MEDAS score of 7.0±1.92. The proportion of underweight or normal-weight individuals who consumed red meat (in men) and nuts (in women) was significantly higher compared to overweight or obese individuals. However, there was no statistically significant relationship between the MEDAS scores and mental well-being scores of individuals.
Conclusion: Adequate and balanced nutrition is crucial for physical and psychological health, particularly during the pandemic. This study revealed low adherence to the MD among individuals. Further research with a larger sample size is needed to investigate the relationship between the MD and mental health during the pandemic period.
Amaç: Sağlıklı bir diyet, genellikle vücudun enerji ve fizyolojik ihtiyaçlarını destekleyen, yeterli miktarda mikro ve makro besin ögesi içeren bir diyet olarak tanımlanır. Akdeniz Diyeti (AD), yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik eden bir beslenme modelidir ve sağlık üzerinde koruyucu etkileri olabilir. Bu araştırma, COVID-19 pandemisi sürecinde yetişkin bireylerin AD'ye uyumunun mental sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Veriler, bireylerin sosyo-demografik özelliklerini sorgulayan ve Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği’ni (MEDAS) ve Kısa Warwick Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği’ni (WEMİOÖ-KF) içeren çevrimiçi bir anket formuyla toplanmıştır. Anket formu, bir link oluşturularak sosyal medya veya e-posta yoluyla paylaşılmıştır. Formun paylaşılmasından yaklaşık bir hafta sonra ulaşılan ilk 129 birey (52 erkek, 77 kadın), bu çalışmaya dahil edilmiştir.
Bulgular: Bireylerin ortalama yaşı 26,5±7,37’dir. Erkeklerin çoğu (%59,61) zayıf veya normal ağırlıktayken kadınların çoğu (%50,65) fazla kilolu veya obezdir. Bireylerin çoğunun (%58,14) Akdeniz diyetine uyumu düşüktür ve ortalama MEDAS puanı 7,0±1,92’dir. Erkeklerde kırmızı et tüketimi, kadınlarda kuruyemiş tüketimi ile ilgili sorulara olumlu cevap verenlerin sayısı, zayıf veya normal kilolu bireylerde fazla kilolu veya obez bireylere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Bireylerin MEDAS puanları ile mental iyi oluş puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Sonuç: Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle pandemi sürecinde hem fiziksel hem de psikolojik sağlık için çok önemlidir. Bu çalışmada bireylerin sağlıklı beslenme modeli olan AD'ye bağlılıklarının düşük olduğu belirlenmiştir. Pandemi döneminde Akdeniz diyeti ile ruh sağlığı arasındaki ilişkinin incelendiği daha geniş popülasyonlu çalışmaların yapılması faydalı olabilir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 21, 2023 |
Submission Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 3 |