Aim: There are some studies on insülin released from pancreatic beta cells, both active and inactive osteocalcin in bone tissue, and leptin released in adipose tissue. However, data on the effects of combined short, medium, and long fatty acids on the serum/tissue concentration of hormones such as osteocalcin, leptin and insülin are scarce. This study aims to investigate the effects of combined use of butyric acid, caprylic acid and oleic acid on osteocalcin, leptin, and insulin secretion.
Material and Methods: Forty-nine male Wistar rats were used in the study. The rats were randomly divided into 7 subgroups as control group, butyric acid group, caprylic acid group, oleic acid group, butyric acid+caprylic acid group, butyric acid+oleic acid group, and caprylic acid+oleic acid group. Fatty acids were administered orally for 21 days. At the end of the study, osteocalcin, insulin, and leptin levels of serum samples taken from rats were determined by the ELISA method.
Results: While osteocalcin and leptin levels were found to be high in the group administered only butyric acid, insulin levels were found to be higher in the group treated with combined caprylic acid + oleic acid. The blood glucose level of the caprylic acid group was found to be higher than the other groups.
Conclusion: The relationship between osteocalcin, leptin, and insulin is quite complex. Different studies show that osteocalcin can have an effect on leptin resistance, consumption of different types of fatty acids, especially short-chain fatty acids, can contribute to insulin sensitivity by increasing the release of osteocalcin, can help reduce leptin resistance, and osteocalcin can reduce insulin resistance.
Düzce University Research Fund
2021.04.01.1214
We thank Assist Dr. Ozge BEYAZCICEK and Ali GOK for their help and support at Duzce University Experimental Animals Application and Research Center.
Amaç: Pankreatik beta hücrelerinden salınan insülin, kemik dokusunda hem aktif hem de inaktif salınan osteokalsin ve yağ dokusunda salınan leptin ile ilgili bazı çalışmalar bulunmaktadır. Ancak, kombine kısa, orta ve uzun yağ asitlerinin osteokalsin, leptin ve insülin gibi hormonların serum/doku konsantrasyonu üzerindeki etkilerine ilişkin veriler azdır. Bu çalışmanın amacı bütirik asit, kaprilik asit ve oleik asidin birlikte kullanımının osteokalsin, leptin ve insülin salgılanması üzerindeki etkilerini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada kırk dokuz erkek Wistar sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar rastgele olarak kontrol grubu, bütirik asit grubu, kaprilik asit grubu, oleik asit grubu, bütirik asit+kaprilik asit grubu, bütirik asit+oleik asit grubu ve kaprilik asit+oleik asit grubu olmak üzere 7 alt gruba ayrıldı. Yağ asitleri 21 gün boyunca oral yoldan uygulanmıştır. Çalışma sonunda sıçanlardan alınan serum örneklerinde osteokalsin, insülin ve leptin düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlendi.
Bulgular: Sadece bütirik asit uygulanan grupta osteokalsin ve leptin düzeyleri yüksek bulunurken, kaprilik asit+oleik asit kombinasyonu uygulanan grupta insülin düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Kaprilik asit grubunun kan glukoz seviyesi diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Osteokalsin, leptin ve insülin arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır. Farklı çalışmalar osteokalsinin leptin direnci üzerinde etkili olabileceğini, farklı türde yağ asitlerinin, özellikle de kısa zincirli yağ asitlerinin tüketiminin osteokalsin salınımını artırarak insülin duyarlılığına katkıda bulunabileceğini, leptin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve osteokalsinin insülin direncini azaltabileceğini göstermektedir.
2021.04.01.1214
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Medical Physiology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2021.04.01.1214 |
Publication Date | September 21, 2023 |
Submission Date | August 17, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 3 |