Fonksiyonel besinler, besinsel değerinin yanı sıra sağlığı iyileştirici/geliştirici veya hastalıkları önleyici etkisi bulunan besinler olarak tanımlanmaktadır. 1984 yılında ilk kez Japonya’da ortaya çıkan fonksiyonel besin kavramı günümüzde oldukça ilgi çekici hale gelmiştir. Mental sağlık duygusal, psikolojik ve sosyal refahı içeren bir kavramdır. Çocukluk ve adolesan dönemden yetişkinliğe kadar hayatın her aşamasında önemli olan mental sağlığı geliştirmede fonksiyonel besinlerin etkisi olabileceği düşünülmektedir. Günlük hayatta diyete dahil olan birçok fonksiyonel besin bulunmaktadır. Bu fonksiyonel besinlerden bazıları ise; fermente besinler, kurkumin, sarımsak, yeşil çay, çikolata ve omega-3’tür. Özellikle bahsi geçen besinlerin anti-inflamatuar ve anti-oksidan özellikleri mental sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. Alzheimer hastalığı, demans, stres, anksiyete ve depresyon, fonksiyonel besinlerin iyileştirebileceği mental rahatsızlıklardan bazılarıdır. Mental hastalık yaygınlığının arttığı günümüz dünyasında fonksiyonel besinlerin tedavide önemli bir yere sahip olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca yalnızca tedavide değil bu mental hastalıkları önlemede de fonksiyonel besinler fayda sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, fonksiyonel besinlerin mental sağlık üzerine etkilerini güncel literatür bilgileri ışığında derlemektir.
Functional foods are defined as foods that have health-improving/improving or disease-preventing effects in addition to their nutritional value. The concept of functional food, which emerged in Japan for the first time in 1984, has become very interesting today. Mental health is a concept that includes emotional, psychological and social well-being. It is thought that functional foods may have an effect on improving mental health, which is important at every stage of life from childhood and adolescence to adulthood. There are many functional foods included in the diet in daily life. Some of these functional foods are; fermented foods, curcumin, garlic, green tea, chocolate and omega-3. In particular, the anti-inflammatory and anti-oxidant properties of the aforementioned foods can help improve mental health. Alzheimer's disease, dementia, stress, anxiety and depression are some of the mental disorders that functional foods can improve. In today's world where the prevalence of mental illness is increasing, it is stated that functional foods may have an important place in the treatment. In addition, functional foods can be beneficial not only in the treatment but also in the prevention of these mental diseases. The aim of this study is to compile the effects of functional foods on mental health in the light of current literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | August 28, 2023 |
Publication Date | August 28, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 2 |